Sokszínű Magyarországért: vannak jobboldali melegek

Aradi Gábor, a Sokszínű Magyarország Polgári Kör egyik alapítója bízik abban, hogy befogadják a polgári körök szervezetüket. Hende Csaba, a polgári körök szervezésével megbízott politikus provokációnak tartja a kör megalakulását. Aradiéknak nem esett jól a Demokrácia Központ hezitálása, de hozzászoktak a bizalmatlansághoz, és "bíznak az emberi belátásban".

"Le akarjuk építeni azt a sztereotípiát, hogy a melegek csak az SZDSZ-re, vagy balra szavaznak. Nem természetes, ha egy kisebbségi csoport egy oldalra szavaz. Be akarjuk mutatni, hogy jobboldali melegek is vannak." - mondta az [origo]-nak Aradi Gábor, a Sokszínű Magyarországért Polgári Kör egyik alapító tagja.

A kört a múlt héten heten alapították, közülük ketten tagjai is az egyik jobboldali pártnak. Aradi is párttag, de nem akarta megmondani, hogy melyik ellenzéki pártról van szó. Aradi részt vett a választások idején a Fidesz választási rendezvényein, többek között a Kossuth téri gyűlésen, és a Várban is, ahol Orbán Viktor meghirdette a polgári körök mozgalmát.

Most már tizenhat tagja van a körnek, és szeretnék 50 fősre duzzasztani a létszámot. A körben nem mindenki homoszexuális, és nem kizárólag a melegek jogaiért kívánnak fellépni. "Minden kisebbség ügyét felkaroljuk: most a határon túli magyarokért kell kiállni például, mert elfogadhatatlannak tartjuk a státustörvény megnyirbálását." - fogalmazott Aradi.

A kör alapítói először a pride.hu meleg honlappal közölték megalakulásukat, majd bejelentkeztek a Demokrácia Központnál. Egy levelet is küldtek oda, melyben szerintük meggyőzően alátámasztják, hogy komolyan gondolják a konzervatív értékek támogatását. Ennek ellenére Hende Csaba, a körök szervezésével megbízott politikus nem hisz nekik. Múlt héten kiadott nyilatkozatában provokációnak nevezte a kör feltűnését, és azt állította, hogy a Demokrácia Központnak nincsen kapcsolata velük. "Magát polgári körnek nevező, ámde teljességgel ismeretlen hátterű szervezet hirtelen felbukkanása nyilvánvaló provokáció, melyet határozottan elutasítunk" - áll többek között Hende Csaba közleményében. 

Ezzel szemben Aradi állítja, hogy a Demokrácia Központ még nem döntött az ügyükben. "Azt ígérték csütörtökön, hogy még visszahívnak. Bízunk a Központban, és abban, hogy elfogadnak." Bizonytalan helyzetük ellenére már kapják a polgári köröknek rendszeresen küldött SMS és e-mail anyagokat a Demokrácia Központtól. Aradi attól tart, hogy Hende nem olvasta a Központnak küldött és egyébként nem nyilvános levelüket, és csak ezért nem bízik bennük. "Lehet, hogy félnek attól, hogy egy bizonyos réteg szemében rosszul venné ki magát, ha a polgári körök között lenne egy meleg szervezet. De biztosan sok meleg szavazatot is hozna, ha elterjedne létezésünk."

"A baloldalon legalább ugyanennyi kirekesztő megjegyzést lehet hallani. Nincs bennünk sértettség, eleve hozzászoktunk az ilyen megnyilvánulásokhoz, de bízunk az emberi belátásban" - mondta Aradi arra utalva, hogy szerinte Hende Csaba még meggondolja magát. Türelmük ellenére rosszul esett a szervezőknek a Demokrácia Központ bizalmatlansága. "Nem lepődtünk meg nagyon, de nem ezt vártuk. Tudomásom szerint eddig egyetlen kör regisztrálását sem utasították el."

A kör alapítását már régóta tervezték. Aradiék szerették volna megmutatni, hogy a jobboldalon is vannak melegek. Ezt mindkét oldal előtt fontosnak tartották bizonyítani. A végső lökést a szervezet megalapításához Usztics Mátyás egy Hír Tv-ben elhangzott beszéde adta. Usztics többek között ezt mondta a melegfelvonulás résztvevőiről: "ezek tolakodó, betegségükkel, torzságukkal kérkedő emberek". Usztics szavai ellen több meleg szervezettel együtt a Sokszínű Magyarországért Polgári Kör is tiltakozott, elsőként hallatva hangját a közéletben.

Aradi támogatja a homoszexuálisok házasságának törvényesítését, és ez szerinte teljesen összeegyeztethető a konzervatív értékrenddel. "Mi a monogám kapcsolatok hívei vagyunk, és ez egybecseng a konzervatív értékekkel." Aradinak nem szimpatikusak a feltűnést kereső melegek, szerinte bizonyos tekintetben alkalmazkodni kell a társadalom többségéhez.

A kirekesztő támadásokkal szemben azonban továbbra is tiltakozni kívánnak. "Ha regisztrál a Demokrácia Központ, akkor a polgári körök mozgalomban, de ha nem, akkor is tovább működünk civil szervezetként. Magyarországon eddig politikai alapon nem alakult meleg szervezet, és örülünk, hogy ezt először a jobboldalon sikerült megalakítani. Ez talán sok sztereotípiát gyengít majd."

Magyari Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKK