Cikkünk megjelenése után levették az MSZP egyik aloldaláról - a szegfu.hu-ról - az Orbán-dobálós játékot. Az Utolsó esély nevű játék lényege az volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök figuráját kellett úgy mozgatni, hogy dobozába minél több bankjegyköteg essen. Közben ki kellett kerülni a lefelé eső téglákat. Korábban az MSZP nőtagozata helyezett fel az oldalra egy olyan versikét, amely a jobboldali politikusokat bírálta. Az MSZP honlapjának aloldalaira lényegében bárki feltehet bármit.

A szegfu.hu túlélőkészlet elnevezésű szekciójának egyik játéka Az utolsó esély nevet viselte, és csütörtök délutánig volt látható. A rendkívül egyszerű játék lényege, hogy minél több bankjegyköteget kellett összegyűjteni anélkül, hogy az ember fejére esne egy tégla. A játékban a mozgatható figura volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki egy nagy kartondobozba gyűjtötte a pénzt. A játékot azután távolították el, hogy több újságíró is érdeklődni kezdett az MSZP-nél az ügyben.

 

Korábban az MSZP nőtagozatának honlapján jelent meg egy versike, amely az ellenzéki pártokat és politikusokat becsmérelte. A versikét az [origo] cikkének megjelenése után szintén eltávolították.

 

Az [origo] megpróbálta kideríteni, az MSZP-n belül ki felelős a weboldalokon megjelenő tartalomért. 2000-ig Simon Gábor volt a honlap főszerkesztője, majd tőle Baja Ferenc pártigazgató vette át a feladatot, ám ő is lemondott később erről a posztról. Jelenleg elvileg Tóbiás József pártigazgató a felelős a politikai tartalomért. Tóbiás szabadságon van, így őt nem sikerült elérni.

 

Az MSZP internetes szerkesztőségének hálózatfejlesztője, Tölgyesi Edit az [origo]-nak elmondta: ők csupán az mszp.hu-n megjelenő oldalakért és aloldalakért felelősek.

 

A tartalmat minden szervezet maga viszi fel. Külön aloldala van az egyes tagozatoknak, a megyei szervezeteknek, a platformoknak. Simon Gábor, a korábbi főszerkesztő is azt mondta, hogy az ország különböző részéről körülbelül 300 ember tud felhelyezni különböző tartalmakat az egyes aloldalakra. Elvileg a megyei vezetők, a platform-, illetve tagozatvezetők dolga kijelölni olyan személyt, aki ellenőrzi a felkerülő anyagokat, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a kontroll sokszor hiányzik.

 

A szegfu.hu-n például az áll, hogy az az MSZP budapesti szervezetének hivatalos honlapja, kiadója az MSZP, a szerkesztőség székhelye az MSZP-székház. Így elvileg az ottani tartalomért Mandur László budapesti elnök felel. Arató Gergely, a budapesti elnökség tagja ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, hogy ez nem a hivatalos lapjuk, a szegfu.hu egy külön baloldali szervezet, amelyhez van ugyan közük, de mégis különállók. Szerkesztője Cziglán Tamás, aki jelenleg külföldön van. Mandur Lászlót az [origo]-nak nem sikerült elérnie.

 

Nyilatkozott viszont Lénárt László, a párt budapesti alelnöke. Közölte: a játékot egy fiatalokból álló szerkesztőbizottság tette ki még a választások előtt. "Azt gondolták, hogy ez jópofa, persze nem az" - mondta az alelnök. Úgy vélte, ahhoz képest, hogy a választások előtt milyen negatív kampány volt, "ez egy rózsaszín tréfa". "Tény, hogy le kellett volna venni, mert ma már nincs létjogosultsága. Ám politikai felelőst keresni az ügyben nem érdemes, nincs is ilyen" - közölte Lénárt László, aki a választások alatt az MSZP kampányfőnöke volt.