Bár a törvény és a legutóbbi bírósági ítéletek szerint is kötelező lenne, eddig egy fővárosi kerületben sem hoztak érdemi döntést a türelmi zónák, illetve védett utcák kijelölésével kapcsolatban. A legtöbb önkormányzat még csak foglalkozik a kérdéssel, de az MTI összeállításából az derül ki, sehol sem látnák szívesen a prostituáltakat. Az óbudai polgármester például közölte: a prostitúció nem illik a kerület képébe. Vidéken is hasonló a helyzet: Miskolcon felszámolták a türelmi zónát, Nyíregyházán pedig egyáltalán nem is akarnak ilyen övezetet kijelölni.

A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete Budapesten még kilenc kerülettől várja a védett utcák kijelölését - közölte Kárpáti József, a Helsinki Bizottság ügyvédje. A legutóbbi bírósági ítéletek szerint az önkormányzatoknak meg kell jelölniük azokat az utcákat, amelyek védettnek számítanak, és ahol nem tevékenykedhetnek prostituáltak.

A főváros II. és a XI. kerületében csak a bírósági döntés írásos változata után foglalkoznak a prostituáltak ügyével és a védett utcák kijelöléséről - tudta meg az MTI mindkét kerület jegyzői titkárságán.

Zugló Önkormányzata július 25-én válaszában elutasította az egyesület kérelmét, így ebben a kerületben nem adnak ki hatósági bizonyítványt arra vonatkozóan, hogy mely utcák minősülnek védettnek, illetőleg melyek nem azok - mondta Seres György a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Tarlós István III. kerület polgármestere elmondta, hogy a prostituáltak kérését felülvizsgálják az általuk beterjesztett utcanévsor alapján. A polgármester szerint: "az utcai prostitúció nem illik bele az óbudai környezetbe, a kerület képébe".

Kőbányán is a napokban egyeztetet a főépítész és az igazgatási osztály arról, hogy egyáltalán lehet-e a kerületben utcákat kijelölni - közölte az MTI kérdésére a X. kerület alpolgármestere.

A XIII. kerületben a "helyszínelésnél", a védett területek felmérésénél tart a polgármesteri hivatal, ezért a keddi postával már levelet küldött az egyesületnek, amelyben a törvényi határidő meghosszabbítását jelzi - mondta el Forgóné Kroboth Zsuzsa igazgatási osztályvezető.

Sándor László XVIII. kerületi alpolgármester úgy látja, hogy leghamarabb augusztus 28-án születhet döntés ebben az ügyben, ugyanis akkor lesz testületi ülés. A kérelemben feltüntetett utcák egy része azonban első olvasatban is kérdéses, mert ezeken a helyeken számos köz- illetve egyházi intézmény is van.

A XIX. kerülethez is érkezett hasonló levél, azonban a kérelmet tévesen a X. kerületnek címezték, így semmisnek veszik az ügyet - mondta Istvánfi Sándor, Kispest jegyzője.

Elsőként a XV. kerület adott ki hatósági igazolványt, de az önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem azonos bármilyen "engedéllyel", és főként nem minősül valamiféle "türelmi zóna kijelölésének". A IV. kerület viszont elutasította a kérelmet.