Béki Gabriella szabad demokrata képviselő azt javasolja, hogy a gyermekek után járó adókedvezményt a gazdagok ne vehessék igénybe. Ezzel szerinte 20-30 milliárd forintot is megtakaríthatna a költségvetés. Így szerinte akár a személyijövedelemadó-csökkentés is megvalósulhatna. A szintén SZDSZ-es Kozák Márton korábban a tévédíj visszaállítását szorgalmazta. Az SZDSZ vezetése ugyanakkor azt állítja: nem keresnek forrásokat.

Az SZDSZ a Pénzügyminisztérium elképzeléseivel ellentétben ragaszkodik az adóreform végrehajtásához, tehát elsősorban a személyi jövedelemadó csökkentéséhez. Bár a párt vezetése többször is kijelentette, hogy nem feladata ehhez a szükséges forrásokat megtalálni, az utábbi napokban több javaslat is napvilágot látott arra vonatkozóan, honnét lehetne megtakarítani az adóreformhoz szükséges összeget.

 

Az MTV-kuratórium elnökségének SZDSZ-es tagja, Kozák Márton a hét elején azt javasolta: vissza kellene állítani a korábban eltörölt tévédíjat. A sugárzási díj eltörlése azonban az MSZP fontos választási ígérete volt, így a nagyobbik kormányzópárt ezt az elképzelést nem támogatja.

 

Béki Gabriella, SZDSZ-es országgyűlési képviselő a jövő heti ügyvivői testületi ülésen új javaslattal áll elő. Mint az [origo]-nak elmondta: nem az motiválta, hogy az adóreformhoz forrást találjon, de nyilvánvalóan arra is fordítható a megtakarítás. A politikus azt kezdeményezi, hogy a a gyermekek után járó adókedvezményt a gazdagok ne vehessék igénybe. "Igazságtalan ez a kedvezmény, mivel a legszegényebb családok nem tudják igénybe venni" - mondta. Béki szerint "plafonossá kell tenni az adókedvezményt", vagyis egy bizonyos adójövedelem felett már nem lehetne igénybe venni a kedvezményt. A szabad demokrata képviselő még nem dolgozta ki részletesen az ötletet, de szerinte ha a felső egyharmadtól megvonnák ezt a pénzt, azzal 20-30 milliárdot takarítana meg a költségvetés.

 

Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanakkor a szekszárdi Duna-híd avatásakor új gyermekbarát-programot hirdetett meg. Béki nem tartja reménytelennek ötletét, szerinte azt az SZDSZ támogatná, "és talán az MSZP is" - mondta.

 

Az SZDSZ vezetése ugyanakkor közleményben határolódott el minden egyéni javaslattól. "A tárgyalások kezdetéig megjelenő találgatások, javaslatok nem a párt álláspontját képviselik. Az SZDSZ az adócsökkentés végrehajtásáról szóló javaslatait a két kormánypárt közötti egyeztetéseken hozza majd nyilvánosságra. Az adócsökkentés részletei ezeken a tárgyalásokon fognak eldőlni" - áll a kisebbik kormányzó párt közleményében.

 

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta: nem támogatják Béki Gabriella javaslatát. Közölte: pártja szerint is szükséges a gyermektámogatási rendszer igazságosabbá tétele, de ezt nem az adókedvezmények elvonásával kell elérni. Az MSZP a 2004-es költségvetéshez azt fogja javasolni, hogy növeljék a rászorulóknak járó gyermekvédelmi támogatást, illetve a mindenkinek járó családi pótlékot, illetve szélesítsék ki azt a kört, amely ingyenebédet kaphat.