Csütörtökön tartották meg az iraki misszióban részt vevő zászlóalj zárógyakorlatát Táborfalván, parlamenti képviselők és honvédelmi vezetők jelenlétében. A magyar főerők a jövő héten indulnak útra, jelenleg egy 61 fős különítmény készíti elő nekik a terepet. A magyar küldetés majdnem 8 milliárd forintba kerül, ebből 3 milliárdot az amerikaiak állnak.

"Megnyugtató volt ez a gyakorlat, látszik, hogy komoly felkészülés folyt" - értékelte a látottakat a honvédelmi bizottság MDF-es alelnöke, Karsai Péter az [origo]-nak, aki hozzátette: a katonákkal mindenféle lehetséges szituációt átvettek a gyakorlat során, amely a konvojkíséréskor előfordulhat.

Mintegy hatvan kamiont bocsátanak az amerikaiak a magyar erők rendelkezésére Irakban, hogy el tudják látni a vállalt szállító feladataikat. "Feltehetően nemzeti színekkel festi majd ki a honvédség ezeket, hogy az irakiak véletlenül se tévesszék össze a magyarokat az amerikaiakkal" - mondta Karsai Péter, aki szerint a szövetségesek közül az amerikaik vannak a legtöbb támadásnak kitéve, míg például a lengyelek ellen még nem kíséreltek meg merényletet. Irakban lesznek magyar honvédségi járművek is: 26 teherautó és 11 páncélozott szállítójármű indul útra augusztusban. Ezeket tengeri úton szállítják Kuvaitba, onnan fognak begördülni majd az al-Hillahban található magyar táborba.

Az iraki misszió magyar költségvetést terhelő része 4,9 milliárd forintot tesz ki, az amerikaiak pedig 3 milliárd forint értékben járulnak hozzá a magyar küldetéshez - mondta a honvédelmi bizottság alelnöke, aki hozzátette: az amerikai hozzájárulás nagyobb a korábban vártnál. A szállítójárműveken kívül még a csapatok és járművek kapcsolattartását biztosító eszközöket is adnak az amerikaiak a magyar erőknek.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Sátor al-Hillahban

Az ország déli részén található magyar bázison jelenleg hatvanegy katona dolgozik, akiknek feladatuk a szálláscsinálás és a terep előkészítése a többiek számára. Ugyanis összesen 300 fős magyar zászlóalj fog majd ott szolgálatot teljesíteni: augusztus végére már valamennyien ott lesznek. A katonák nem épületekben, hanem légkondicionált sátrakban fognak lakni, mivel az ottani laktanya annyira megrongálódott, hogy azt már nem érdemes felújítani.

A magyarok lengyel parancsnokság alatt fognak dolgozni Irak déli részén, az úgynevezett lengyel övezetben. Ezen az országrészen is gyakoriak a szövetségesek, elsősorban amerikai katonák elleni merényletek, de ENSZ-tisztségviselőt is támadtak már meg a magyarok szállásául szolgáló városban. Ezért is indokolható, hogy a misszió tagjainak felszerelése modernebb az itthon rendszeresítettnél. Például a golyóállómellény lényegesen könnyebb lesz, a pisztolyt pedig nem az övhez rögzítik, hanem - a kommandósokhoz hasonlóan - combhoz. Sisakjaikra pedig éjjellátó készüléket szereltek fel.

A 150 ezer lakosú Al-Hillah az iraki fővárostól, Bagdadtól száz kilométernyire délre, a történelmi Babilon közelében található, a Tigris és az Eufrátesz folyó között.