Hatalmas lángcsóvával okoztak pánikot a gázszerelők

Rendzavarás miatt eljárás indult a Mol Rt. gellénházi távvezetéki üzemvezetője ellen, mert az általa felügyelt gázszerelési munkák hétfőn éjjel a lakosság széles körében pánikot okoztak a cég Pécshez közeli telepén. A munkálatok során kifújatták, majd meggyújtották a vezetékben lévő gázt, amely hat órán keresztül 20 méteres fáklyaként égett. Az üzemvezetőt 150 ezer forint pénzbüntetéssel vagy legfeljebb 60 napi elzárással sújthatják.

Hatalmas robajra és fényjelenségre riadtak fel Pécsett a kertvárosi városrész lakói hétfőre virradó éjjel. Kiderült: a Mol Rt. szakemberei a baranyai megyeszékhelyhez közeli, péterpusztai gázátadó állomáson dolgoztak, és munkájuk részeként a vezetékben lévő gázt az előírások szerint kifújatták, majd meggyújtották. Aranyné Bruck Ilona, a pécsi rendőrkapitányság sajtóreferense beszámolója szerint mindez hat órán keresztül tartott, és a mintegy 20 méter magas fáklya láttán az emberek azt hitték, katasztrófa történt, épület éghet, vagy esetleg repülő zuhant le Pécs mellett. A rendőrségre és a tűzoltóságra százával érkeztek a bejelentések, sokan felöltöztek és az esemény helyszínére siettek, ahol csak rendőri intézkedés mellett lehetett biztosítani a közlekedést.

A sajtóreferens elmondta, hogy bár a Mol Rt. hirdetések útján korábban már tájékoztatta a lakosságot a készülő munkálatokról és  idejéről, a történtek okozta pánik rendzavarást eredményezett, amely szabálysértési eljárást vont maga után.

A vállalat az éjszakai "gázégetés" szükségességét utólag azzal indokolta, hogy elvégzését követően a telepen már a megszokott napirend szerint folyhatott a munka. A rendőrség a vizsgálatot követően a Pécsi Városi Bíróságon feljelentést tett a szerelést felügyelő üzemvezető ellen. A bíróságon az MTI-nek elmondták: az ügyet rendes eljárásban, a nyári ítélkezési szünet után tárgyalják. Aranyné Bruck Ilona közlése szerint az üzemvezetőt 150 ezer forint pénzbüntetéssel vagy legfeljebb 60 napi elzárással sújthatják.