A hagyományos katonai támadás helyett a vallási szélsőségekre támaszkodó terrorszervezetek jelenthetik a fő veszélyt Magyarországra az elkövetkezendő tíz évben - derül ki a haderő átalakítását célzó védelmi koncepcióból. Az átalakítási elképzelések értelmében jelentősen csökken a hadsereg létszáma és a laktanyák száma is - írja a Népszabadság.

Az elkövetkező tíz évben Magyarországot nem éri majd hagyományos katonai támadás - ebből indul ki a hadsereg működését meghatározó koncepció. Az elképzelés ugyanakkor számol a vallási szélsőségekre támaszkodó terrorizmus további erősödésével - írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet arra is, hogy a haderő átalakítását célzó koncepció külön kiemeli a terrorszervezetek eszközeinek és módszereinek bővülésével járó veszélyt, és ezért szükségesnek tartja a hiányos védelmi eszközök fejlesztését. Az átalakítás egyúttal az ország védelmével egy szintre emeli - és a honvédség alapfeladataként határozza meg - a nemzetközi béketeremtő, békefenntartó feladatokban való részvételt. A reform során a szárazföldi dandárokat teljes egészében, továbbá a légierő egy részét is alkalmassá teszik a külföldi bevetésekre.

Az új alapelvekhez igazítják a hadsereg felépítését is. Megszűnnek azok a szervezetek, amelyek kizárólag területvédelemre alkalmasak, illetve túl sok pénzt kellene költeni a korszerűsítésükre. Kivonják a lánctalpas BMP páncélosokat, a tüzérségi fegyverek, helikopterek és repülőgépek egy részét. A következő hat évben például mindössze 14 harci repülője lesz Magyarországnak, a két MiG-29-es vadászgépszázad közül ugyanis egyet már jövőre, egyet pedig 2009-ben, a Gripenek érkezése után vonnak ki. A L-39-es kiképzőgépek 2009-ig repülnek csak.

Jelentősen csökken majd a hadsereg létszáma is. A mostani 45 ezres létszám 2006-ig 30 ezerre, 2010-re 28 ezerre csökken. A végleges létszám 26 500, amelyet 2013-ra kell elérni. A Népszabadság értesülése szerint lényegében az is eldőlt már, hogy az utolsó sorkatonai bevonulás a jövő nyáron lesz.

A csökkentett létszám miatt kevesebb laktanyára lesz szükség. Ennek megfelelően megszűnik majd a pécsi tüzérdandár és a nyíregyházi laktanya is. Bezárják a szombathelyi és a szabadszállási kiképzőközpontot is. Az önkéntes katonákat már egyetlen helyen, a tapolcai laktanyában fogják kiképezni.

Csütörtökön Táborfalván tartott kihelyezett ülést a parlament honvédelmi bizottsága. Az eseményen részt vett Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is, aki a Népszabadságnak a reformokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a rendszerváltás óta nem, vagy csak nehezen tudták meghatározni a Magyar Honvédség helyét, a katonák kevés értelmes feladatot kaptak, és nem sikerült hasznosan elkölteni a költségvetésből kapott százmilliárdokat.