Bár az elmúlt napokban a jászladányi alapítványi iskola helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy mindenkit felvesznek az iskolába, aki befizeti a havi 3000 forintos tandíjat és betartja a házirendet, ma sikertelenül próbálták - a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet tandíjtámogatásával - beíratni gyermeküket azok a roma szülők, akik reggel nyolc órától gyülekeztek az iskola előtt.

A magániskola szülői értekezlete nem sokkal este öt után heves indulatok között kezdődött a művelődési házban, amelyen mintegy 180 szülő, köztük negyven roma vett részt. A sajtó akkor még jelenlévő munkatársai gyalázkodó megjegyzések közepette dolgoztak, amíg tehették - az iskolaigazgató, előbb felszólította az újságírókat a távozásra, majd hogy megtehesse ezt, az iskolába tette át a fórum helyszínét. A Roma Sajtóközpont a helyszínről éppen távozó fotósát a fórum egyik résztvevője bántalmazta. A sajtóközpont a rendőrségen feljelentést tett.

Tóth Ibolya, a tanintézmény igazgatója nem kívánt nyilatkozni az ügyben, azt azonban megjegyezte: az iskola csak 250 gyermek oktatására kapott engedélyt, és egy tavasszal kiküldött kérdőív alapján már több mint 200 hely már elkelt az iskolában, ahol hivatalos beiratkozást nem tartottak.

Bár előzőleg 101 roma gyermek szülője jelezte írásban, hogy magániskolába járatná csemetéjét, a fórum roma résztvevői úgy nyilatkoztak: akkor merik beíratni gyermeküket, ha minden roma jelentkezőt felvesznek. Végül kéttucatnyi szülőnek összesen öt jelentkezőlapot osztottak szét az iskola munkatársai.

A beiratkozási akción és a délután öt órától tartott magániskolai szülői értekezleten megfigyelőként részt vett Mohácsi Viktória, az oktatási tárca romaügyi miniszteri biztosa nem kívánta kommentálni az eseményeket, ugyanakkor elmondta, hogy az iskola képviselői nem adtak beiratkozólapot a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnökének a fórumon meg nem jelenő, de gyermekét a magániskolába járatni szándékozó roma szülők számára. A miniszteri biztosnak ugyanakkor az igazgató azt ígérte, hogy hétfőn várja a többi szülőt a beiratkozásra.

A jászladányi magániskolában szeptembertől immár legálisan is elkezdődhet a tanítás, miután a tanintézmény megkapta a működési engedélyt, és a szaktárca is lajstromba vette azt. A működési engedély megsemmisítése és az oktatási tárca regisztrációt megtagadó határozata miatt tavaly szeptember csak egy napig működött az alapítványi iskola Jászladányon, ám az osztálybontás és azzal járó elkülönítés azt követően is változatlan maradt, amit az iskola munkatársa úgy magyarázott, hogy "nem hivatalosan az alapítványi iskola működik" - derült ki a tv2 Aktív című műsorának riportjából. Korábban a polgármester egy hivatalos iratban a "kultúrák harcával" indokolta az iskola létrehozását.