Állványok tartják a Kodály köröndi házakat

Néhol már csak állványok tartják egyben az Europa Nostra díjas és a Világörökség részét képező Kodály köröndi házakat - írja a Magyar Hírlap. Egy befektető a felső emeletért és tetőtérért cserébe renoválná a házakat. Szerződés, építési engedély is van, évek óta mégsem történik semmi.

Hiába lett a Világörökség része az Andrássy út, a környék arculatát meghatározó Kodály körönd házai hiába kaptak Europa Nostra díjat; az ingatlan önkormányzati és befektetői vita áldozatává vált. Bár az Andrássy útról nem látszik, a 83-85. alatti épület egyes részeit már alá kellett dúcolni.

A terézvárosi önkormányzat néhány éve megállapodott a Király 20 Alfa 1 Kft-vel arról, hogy a cég kicseréli az egyik köröndi ház födémszerkezetét, és vállalja mindkét épület felújítását, cserébe pedig megkapja a tetőteret, valamint az egyik ház harmadik emeletét, amelyet luxuslakásokká alakítva adnának el. A beruházó vállalta, hogy nem messze, a Rózsa utcában felépít egy lakóházat, ahová a bérlők költözhetnek.

Az önkormányzati választással új vezetői lettek a kerületnek, azóta a felújítást vállaló cég és az önkormányzati vezetők egymást hibáztatják azért, hogy még mindig nem kezdődtek el a felújítási munkálatok. A hivatal kezét köti az a szerződés, amit még az előző, jobboldali vezetés írt alá a beruházóval - állítja Fürst György alpolgármester. Az MSZP-s politikus szerint a szerződést úgy fogalmazták meg, hogy attól gyakorlatilag nem lehet elállni. Az önkormányzat év végéig próbál megegyezésre jutni a befektetővel, ha addig sincs változás, jogi útra terelik az ügyet. Fürst György úgy tudja, a cégnek pénzügyi gondjai vannak, hiszen a Király utca 36-ban sem történt eddig semmi, pedig az önkormányzat erre az ingatlanra is szerződést kötött a beruházóval.

A befektető, az Király 20 Alfa 1 Kft. viszont az önkormányzatot nem érti. "Ők azok, akik nem hajlandók szóba állni velünk, pedig az építési engedélyeket is megszereztük" - háborog Biach Péter, a cég munkatársa. Az Osztrák Volks Bank finanszírozná a beruházást, ám ehhez társasházzá kellene alakítani az egyik ingatlant, a másik háznál pedig be kellene jegyeztetni a földhivatalban a módosításokat. Valótlannak tartja az alpolgármester azon kijelentését, hogy pénzügyi gondok akadályoznák a beruházást. Eddig 150-200 millió forintot fektetettek a projektbe, és szerintük csak az önkormányzaton múlik a folytatás.