Ha a mintahibán belül is, de a politikusok többségének népszerűségi indexe változott az elmúlt hónapokban. A közelmúlt vesztese Csehák Judit, aki jelenleg a lista középső részéhez sorolható - derül ki a Szonda Ipsos júliusi közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl.

Szili Katalin házelnök az elmút évben mindvégig a népszerűségi lista élvonalában szerepelt, megítélése rendkívül stabil és kiegyensúlyozott volt. Pontszámai 54 és 56 között alakultak, és közel egyforma kép alakult ki róla a társadalom különböző rétegeiben.

A frakcióvezetők közül hárman lényegében azonos megítélés alá esnek. A szocialista Lendvai Ildikó jelenleg 51 pontos. A politikusnak nagyon karakteres a pártszimpátiák szerinti megítélése: az MSZP-sek kifejezetten kedvelik (70 pont), a fideszesek viszont elutasítóak (32 pont).

A szabad demokrata parlamenti képviselőket irányító Kuncze Gábor is 51 pontos. Kuncze Lendvainál is nagyobb mértékben megosztja a politizáló közvéleményt. A karakteres minősítések két végpontján az SZDSZ-sek és a fideszesek állnak, 84, illetve 29 ponttal.

Herényi Károly frakcióvezetőként való színrelépése óta tartja az 50 pont körüli értékeket. Az MDF politikusát viszonylag konszenzusos megítélés övezi. A két nagy párt táborának vele kapcsolatos véleménye kevéssé tér el egymástól: az MSZP hívei 47, a Fidesz támogatói 54 pontot adtak neki.

A másik háromhoz képest leszakadt a Fidesz frakcióvezetője, aki 42 pontos. Áder János a Fidesz táborában kedvelt (65 pont), az MSZP-sek és az SZDSZ-esek körében elutasított személy (22, illetve 21 pont).

A miniszterek közül Csehák Judit, egészségügyi, szociális és családügyi miniszter veszített legtöbbet népszerűségéből, ez feltehetően a kórháztörvény körüli vitákkal is összefüggésben van. Pontszámai azonos mértékben csökkentek az összes társadalmi rétegnél és politikai csoportnál.