Negyedik éve apad a Balaton

Még soha nem fordult elő, hogy négy egymást követő évben apadjon a Balaton - nyilatkozta egy fizikus, klímakutató a Magyar Hírlapnak. Hétfőn a siófoki vízmérce 37 centimétert mutatott, elérte a tavalyi legalacsonyabb szintet.

A jelenlegi 2,7 méteres átlagmélység 40 centiméterrel alacsonyabb az ebben az időben szokásosnál, és 60 centiméterérrel a nyár elejeinél. Ennél alacsonyabb értékeket is mértek már az elmúlt 140 évben, arra azonban nem volt még példa, hogy négy egymást követő évben apadjon a Balaton - mondta Zágoni Miklós fizikus, klímakutató. A tartós alacsony vízállás pedig - a szakember szerint - a globális klímaváltozás egyik jele.

Ilyen hosszú periódust valóban nem tapasztaltak eddig a Balatonnál - mondta Fejér Vilmos, a Közép-dunántúliVízügyi Igazgatóság siófoki kirendeltségének vezetője, aki szerint ugyanakkor korai lenne vészjósló következtetéseket levonni, ugyanis a vízszint ingadozása a Balaton jellegzetessége.

A lap úgy tudja, hogy sem a vízügy, sem a természetvédelem nem pártolja a mesterséges vízpótlást. Az ügyben a Magyar Tudományos Akadémia koordinálásával zajló előzetes hatásvizsgálat alapján ősszel várható hivatalos állásfoglalás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK