A hosszan tartó meleg mindenhol veszélyezteti a vízutánpótlás nélküli bányatavak és holtágak minőségét. A hatóságok ugyanakkor tehetetlenek: hétvégenként ott is rengeteg a fürdőző, ahol táblával jelzik, hogy tilos a fürdés.

A legfrissebb vizsgálatok szerint két kijelölt hazai fürdőhely már alkalmatlan a strandolásra: a Sugovica Bajánál és a veresegyházi fürdőtó. Mindkét helyre kitették a fürdést megtiltó táblát, Veresegyházon a legutóbbi hétvégén is sokan hűsöltek a tóban.

A hosszan tartó meleg mindenhol veszélyezteti a vízutánpótlás nélküli bányatavak és holtágak minőségét. A hatóságok a figyelmeztetésen kívül szinte tehetetlenek. Vízi rendészet csak a Balatonon és a Dunán működik, legfeljebb itt tudnak fellépni a tilosban fürdőzőkkel szemben.

A Budapest határában lévő budakalászi tó az utóbbi időben a főváros egyik legnépszerűbb fürdőhelyévé vált. Sokan alig pár méterre kavicskotró gépektől ugranak fejest a vízbe, de nem zavarja a strandolókat a jet-skizők hada sem. A közegészségügyi szempontból sem biztonságos, a több kilométeres tóparton ugyanis egyetlen WC van.

A bányatavak és holtágak vízminősége gyorsabban romolhat a megszokottnál a hosszabb meleg időszakokban - mondta a Magyar Hírlapnak Ócsai Lajos, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) főorvosa. Az illegális fürdőhelyek közül csak a leglátogatottabbak vizét ellenőrzik, azokét is csak havonta. Az állapotváltozásról emiatt a hatóságoknak sincsenek naprakész adatai.