A Munkáspárt az MDF aláíróira is számít

Bár a Munkáspárt és az MDF is aláírásgyűjtéssel tiltakozik a kórháztörvény ellen, a két párt nem működik együtt. A Munkáspárt bízik benne, hogy egyedül is össze tudja gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást, de minden MDF-es felajánlást üdvözöl. A Demokrata Fórum viszont politikailag elképzelhetetlennek tartja a két párt együttműködését.

A Munkáspárt augusztus végén aláírásgyűjtést kezd a kórháztörvényről szóló népszavazás kiírására, ha addig nem emelnek panaszt az Országos Választási Bizottságnál (OVB) a párt kezdeményezése ellen - mondta az [origo]-nak Székely Péter, a párt elnökségi tagja. Az OVB kedden hitelesítette a Munkáspárt által benyújtott szavazólapot. Amennyiben a párt aktivistái össze tudnak gyűjteni 200 ezer aláírást, akkor a parlamentnek ki kell írnia az ügydöntő népszavazást a kórháztörvényről.

A jogszabály eredeti változatát utolsó munkanapján fogadta el a parlament kormánypárti többsége, azt követően, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök további megfontolásra visszaküldte azt az Országgyűlésnek. A zárószavazás előtt a Munkáspárthoz hasonlóan az ellenzéki pártok is keményen támadták a törvényt, amely az egészségügyi intézmények privatizációjával foglalkozik.

Korábban az MDF is aláírásgyűjtést szervezett a kórháztörvény ellen. A párt június közepén közel 40 ezer, a törvényt ellenző aláírást gyűjtött össze, melyeket még a törvény elfogadása előtt átadtak az egészségügyi tárcának.

Bár a Munkáspárt és az MDF is tiltakozó aláírásokkal szeretné elérni a kórháztörvény megsemmisítését, a két párt képviselői nem kívánnak együttműködni az ügyben. Székely Péter kijelentette: ilyen együttműködésről eddig nem kezdődtek tárgyalások, de a Munkáspárt minden MDF-es felajánlást üdvözöl. Székely ugyanakkor azt mondta, hogy a párt optimista az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Eddig egyszer, a NATO-csatlakozásról kezdeményeztünk népszavazást, és akkor össze tudtuk gyűjteni a szükséges számú aláírást - fogalmazott.

Csáky András MDF-es képviselő ugyanakkor kijelentette, politikai szempontból nem képzelhető el, hogy együttműködés legyen a két párt között. Mint mondta, az MDF már nem gyűjt aláírásokat, a párt már csak az Alkotmánybíróság döntésére vár a kórháztörvénnyel kapcsolatban.