Nem lát esélyt megegyezésre az SZDSZ adóügyben

Nem szavazza meg az adótábla változtatását az SZDSZ, és ragaszkodik az adócsökkentéshez. A párt vezetése szerint ebben az ügyben nincs lehetőség kompromisszumra. A kormány két hét szünet után ma ülésezik először, egyelőre nem tudni, a napirendek között szerepel-e az adócsökkentés ügye.

Az SZDSZ nem lát lehetőséget kompromisszumra, így nem fogja megszavazni az adótábla kormány által javasolt módosítását. Kuncze Gábor pártelnök a szabad demokraták ügyvivői testületének ülése után azt mondta a Magyar Hírlapnak: törvény rendelkezik a jövő évi adózás rendjéről, tehát nem kerülhet veszélybe a személyi jövedelemadó csökkentése. Az SZDSZ továbbra is kitart a már elfogadott személyijövedelemadó-tábla mellett.

Kuncze kiemelte, hogy a Pénzügyminisztérium számára a törvénnyel elfogadott adótábla által is meghatározott bevételi oldal régóta ismert volt, a tárcának tehát ehhez alkalmazkodva, ennek alapján kell elkészítenie a költségvetés tervezetét. A szabad demokraták szerint az adócsökkentésre a gazdaság felpörgetése érdekében van szükség, és az így megtermelt forrásokból képzelhető el a jóléti kiadások növelése. Kuncze közölte: az elmúlt napokban nem beszélt Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

Az 53. heti nyugdíj kifizetése, illetve a lakásépítési adókedvezmények ügye is biztosan napirenden lesz a szerdai kormányülésen. A távirati iroda azt írta, a kormány várhatóan ugyancsak ma tárgyal a hadsereg védelmi felülvizsgálata alapján készült koncepcióról, amely szerint a következő tíz évben a jelenlegi negyvenötezerről harmincezerre csökken a honvédség létszáma.