Kihelyezett elnökségi ülést tart az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Jászladányban, ahol a szervezet konkrét megoldásra irányuló javaslatokat terjeszt elő - jelentette be Kolompár Orbán szerdán, a település alapítványi iskolájában kialakult helyzet kapcsán.

A jászladányi alapítványi iskolában mindössze öt jelentkezési lapot kaptak az igényelt 70 helyett azok a roma szülők, akik az intézménybe szeretnék járatni gyermeküket - mondta el a roma közösség vezetője, az iskola - indulatokat kiváltó - pénteki évindító értekezlete után. Amikor ez kiderült, a roma szülők elhagyták az épületet, s elégedetlenségüknek az utcán is hangot adtak - tette hozzá Kállai László.

Jászladányban több mint két éve heves viták forrása az alapítványi iskola kérdése. A falubeliek egy csoportja azért szeretne az önkormányzati mellett egy másik iskolát is, hogy "a tanulni vágyó fiataloknak inspirálóbb környezetet" teremtsenek. A helybeli romák viszont úgy vélekednek, hogy egy "elit" intézmény létrehozásával hátrányba kerülnének azok a cigány gyerekek, akiknek a családja nem tudná az alapítványi iskola tandíját kifizetni.

Kolompár Orbán leszögezte: "az OCÖ, mint a magyarországi cigányság érdekképviseleti szerve, kötelességének tekinti, hogy a cigány embereket érintő diszkriminatív ügyekben fellépjen, ezért az ott kialakult helyzet megoldásáért kihelyezett elnökségi ülést tartunk Jászladányon jövő pénteken."

A szervezet korábbi ügyvezető elnöke Kolompár Orbán konkrét javaslatokról nem kívánt tájékoztatást adni, annyit viszont elmondott, hogy lakossági fórumon mindenki véleményét meghallgatják. Tájékoztatása szerint a kihelyezett elnökségi ülésre meghívják többek között a térség országgyűlési képviselőit, a megyei közgyűlés elnökét, valamint Mohácsi Viktóriát, az Oktatási Minisztérium miniszteri biztosát és Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét.