Miniszteri biztos a mentőknél

Fegyelmivel menesztették a feltárt mulasztások, hiányosságok miatt az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját és gazdasági igazgatóját. A szolgálat élére miniszteri biztost neveztek ki. A felmentett első számú vezető munkaügyi bírósághoz fordul, szerinte egy nagy szervezetnél előfordulnak hibák.

"A közalkalmazotti jogviszonyból eredő kötelezettségek megszegése, gondatlanság" miatt fegyelmi büntetésként felmentették az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két vezetőjét. Az Egészségügyi Minisztérium június 19-én indított fegyelmi eljárást Gőbl Gábor főigazgató és Moro Ákos gazdasági igazgató ellen. Azt követően döntöttek így, hogy a mentőszolgálat ellenőrzésekor olyan szabálytalanságok merültek fel, amelyek "felvetették a felelősségre vonás szükségességét". A fegyelmi tanács július 25-én döntött a megbízások "fegyelmi hatályú" visszavonásáról. A határozat szerdán emelkedett jogerőre - írja a Magyar Hírlap.

Az OMSZ-nél a minisztériumi vizsgálat előtt tavaly nyáron az Állami Számvevőszék, ősszel pedig a minisztérium megbízásából vizsgálódó Proware Kft. is szabálytalanságokat állapított meg. A minisztériumi közlemény szerint a vezetők tavaly február óta alig tettek valamit a feltárt szakmai és gazdasági problémák, hiányosságok felszámolásáért.

Gőbl Gábor, a leváltott főigazgató munkaügyi pert indít, mert nem ért egyet a fegyelmi határozattal. A feltárt szabályozatlan működési renddel, a hiányos elszámolásokkal, a vitatott közbeszerzésekkel kapcsolatban a leváltott főigazgató azt mondta: "ilyen nagy szervezetnél könnyen előfordulhatnak hibák".

Az Országos Mentőszolgálatot augusztus 9-étől miniszteri biztos irányítja. Székely Tamás korábban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, valamint az Országos Gyógyintézeti Központ miniszteri biztosa volt, és dolgozott az OEP finanszírozási főosztályvezetőjeként is. Most sebészi munkáját is folytatja.