Csökken az abortuszok száma, de így is háromszor több, mint az EU-átlag

Tavaly háromszor annyi volt a nem kívánt terhességek száma Magyarországon, mint az uniós átlag. A KSH Népszabadság által ismertetett felmérése szerint száz élve születésre 58 abortusz jutott 2002-ben, idén pedig hat hónap alatt csupán 36 ezer gyermek született.

Tavaly az uniós átlaghoz képest háromszor annyi volt az egészségi okokból nem vállalható vagy nem kívánt terhességek száma Magyarországon - írja a Népszabadság a KSH most elkészült felmérése alapján. E szerint száz élve születésre 58 abortusz jutott, amelyeknek csak kis része volt elkerülhetetlen. Ez az egyik legrosszabb mutató a térségben, a cseheknél vagy a lengyeleknél sokkal kedvezőbbek az adatok.
 
A KSH adatai szerint 2003 első fél évében összesen 36 ezer gyermek született Magyarországon, így valószínűleg nincs esély arra, hogy a születések száma megközelítse a tavalyi 96 ezret - írja a lap. 2002-ben 96 ezer élve születésre 58 500, 1999-ben 94 600-ra 65 500, 1995-ben pedig 112 ezer születésre 77 ezer terhesség-megszakítás jutott.

A Népszabadság szerint a hivatalos szervek az abortusz elkerülésének egyik legfontosabb lehetőségét a fogamzásgátlók alkalmazásának szélesebb körben való elterjesztésében látják, és régóta emlegetik e szerek ingyenessé tételét is. Az állam ugyanakkor egyetlen fillérrel sem támogatja ezeket, sőt az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett a tabletták és más fogamzásgátló szerek ára. A támogatás bevezetését az is nehezíti, hogy - noha számos elképzelést kidolgoztak már - a nőgyógyászati szakmai kollégium - etikai és szakmai indokok miatt - nem akart javaslatot tenni a kedvezményezett szerekre. A lap szerint a szerek támogatásának kérdését "tudat alatt" népességszabályozási szempontok is vezérlik.

2002-ben több mint 57 ezer terhességmegszakítást végeztek nem egészségi okokból. A beavatkozások teljes árát a páciensek 43 százaléka fizette ki, a többiek vagy lényegesen olcsóbban, vagy teljesen ingyen vetették magukat a kezelés alá. A Népszabadság szerint így nehezen érthető, hogy a megelőző eszközökért miért kell mindenkinek teljes árat fizetni. Ha a prevenciót támogatná az állam, jóval olcsóbb lenne, mint a műtétek finanszírozása - írja a Népszabadság.