Nehezen értékesíthetők a honvédség elhagyott ingatlanjai, és eladhatatlanok leselejtezett hadieszközei. A honvédelmi tárca ezért kiiktatná az ÁPV Rt.-t az ingatlanok értékesítéséből, így a jelentkező önkormányzatok könnyebben jutnának hozzá az ingatlanokhoz. A hadieszközökkel, felszerelésekkel ugyanakkor nem tudni mi lesz, eladni gyakorlatilag nem lehet, megsemmisíteni is csak parlamenti jóváhagyással - írja a Népszabadság.

Kiiktatná az ÁPV Rt.-t, és közvetlenül az önkormányzatoknak adná át a feleslegessé váló ingatlanjait a honvédség, így egyszerűsítve a túlbürokratizált folyamatot. A kiürített laktanyákra bejelentkező településeknek ezért nem kellene éveket várniuk arra, hogy hozzájussanak egy addigra már teljesen lepusztult épülethez - írja a Népszabadság.

A lap szerint a honvédelmi tárcánál készített országgyűlési határozattervezet az ingatlanok mellett a leselejtezésre kerülő eszközöknél sem venné igénybe az ÁPV Rt.  segítségét, amelynek egy 1999-es kormányrendelet írja elő a hadsereg feleslegessé váló eszközeinek, ingatlanjainak átvételét.

Tavaly lőszeren és kézifegyvereken kívül a honvédség más korábbi fegyverei közül szinte semmit sem sikerült külföldre eladni. Pápán száz kivont harci repülő áll a betonon, többek között Szu-22-es repülők. A 2000-ben leállított MiG-21-eseket az orosz gyártók beszámították volna a légierő jelenlegi egyetlen harci gépének, a MiG-29-eseknek modernizációjába, ám ezeket is kivonják. Eladásukhoz orosz engedélyre volna szükség.

A honvédség leselejtezésre kerülő eszközeit a túlkínálat miatt nem nagyon lehet értékesíteni a fegyverpiacon. Ellehetetleníti a magyar fegyverexportot az engedélyező bizottság óvatossága is. A nem korszerű felesleges eszközök lehetséges vásárlói ENSZ-embargó alatt állnak, és vannak olyan országok, amelyeknek inkább nem adnak el fegyvert, hogy ne segítsék elő az ottani polgárháborúkat - írja a Népszabadság.

Az eladhatatlan katonai eszközöket megsemmisíteni sem lehet, mert azok a nemzeti vagyon részei. Vagyis a honvédelmi miniszter, de még a kormány sem dönthet a megsemmisítésükről, szétszerelésükhöz, beolvasztásukhoz az Országgyűlés jóváhagyása kell. A karitatív célokra fölajánlható eszközökkel ugyanez a helyzet, hiába vannak raktáron régi egyenruhák, cipők, bútorok, nem lehet azokat elajándékozni.

Már most is több mint félmillió eszköz és 135 ezer tonna anyag vár megsemmisítésre. A védelmi tárca videofelvételeket készített ezekről a raktárakról, amelyeket be kíván mutatni az ügyben tanácskozó kormányülésen. Van olyan film, amelyen csak használhatatlan, rozsdásodó járműveket lehet látni, ameddig a szem ellát. Az ÁPV Rt.-nek ez nem igazán jó üzlet, így nem is sietteti az átvételt. Jelenleg 64 kiürített laktanya van, amelytől a honvédség szabadulna, a vagyonkezelő pedig nem veszi át. Ezek őrzése évi 2-3 milliárd forintba kerül - írja a Népszabadság.