Isten súgott a BM oktatóközpontjában

Az elmúlt héten számtalan szokatlan előadás színtere volt a Belügyminisztérium oktatóközpontja. Az egyik előadópáros például azt állította magáról, hogy nekik Isten súg.

Az egyhetes történelmi iskolát a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság (SZBRTT) és a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület (ZMTE) közösen rendezte. Az előadók között volt, aki azt taglalta, hogy a magyar nép és vallás az egyik legősibb a világon, és a magyar nyelv fejlettebb volt, mint a sumer.

 

Csihák György, a ZMTE Ausztriában élő elnöke az [origo]-nak elmondta: voltaképpen két rendezvényt tartottak, az egyik a ZMTE 11. magyar történelmi iskolája, a másik pedig a 17. magyar őstörténeti találkozója volt. Csihák megjegyezte: azért volt a BM oktatóközpontja a helyszín, mert annak igazgatója a Szemere Társaságnak tagja.  

 

A történelmi iskola keretében a ZMTE is a rendvédelemmel kapcsolatos előadásokat tartott, például egy nyugalmazott tengerészkapitány tartott előadást.

 

Az őstörténeti találkozót pedig minden évben megtartják, idén a magyar őstörténet, a magyar nyelv, a koronázási jelvények és az 1301-ig tartó történelmi események adták a témát. "Nálunk mindenről szabad beszélni" - mondta Csihák, azzal indokolva ezt, hogy a tudomány mindig olyan újabb adatokra bukkan, amelyet korábban "hülyeségnek tartottak az emberek". Példaként említette, hogy 50 éve még senki sem hitte volna el, hogy a klónozás módszere létezik, ma pedig a kutatások középpontjában áll.

 

A ZMTE már több olyan személynek is előadási lehetőséget biztosított, akinek az elméletét mások meglehetősen kétkedve fogadták. Csihák párhuzamként megemlítette, hogy az Egyesült Államokban is megjelent arról egy tanulmányt, miszerint Jézus AB vércsoportú volt. Egy másik férfi több könyvet is megjelentetett már arról, hogy a magyar rovásírás és a legkorábbi kőkorszaki írások között hasonlóság van. A ZMTE elnöke megjegyezte: ezekről a témákról több kötetben is lehet olvasni, annak ellenére, hogy furcsán hangzanak. Hozzátette: nemcsak az ilyen emberek, hanem a Magyar Tudományos Akadémia egyik tagja, egy génkutató is előadott már náluk olyan témában, amely eltér a hivatalos kutatási eredményektől. "Magyarországon az ilyen publikációkat nem terjesztik, sőt furcsán néznek ezekre az emberekre. De mi meghallgatjuk őket, megvitatjuk a gondolataikat, ötleteket adunk nekik, és mi is tanulunk tőlük" - közölte Csihák.

 

A ZMTE elnöke elismerte, hogy "furcsa előadásaik" nem mindig aratnak osztatlan sikert. A múlt héten például két olyan férfi is tartott előadást, akik azt állítják: Istennel állnak egyenes kapcsolatban. "A Sorbonne-on például tanszéke van a parapszichológiának, ez is az. Több ilyen ember is van, sőt egyesek azt állítják, hogy az Istennel való kapcsolatuk révén képesek gyógyítani" - mondta az [origo]-nak Csihák. Viccesen hozzátette: "ez az előadás botrányba fulladt, amiért majd valószínűleg megvernek Zürichben a következő közgyűlésen".

 

Csihák megjegyezte: számos személy támogatja előadásaikat. Állandó védnökük például a svájci nagykövet, de egy-egy előadásukon védnök volt például az akkori oktatási miniszter. Csihák példaként említette Fodor Gábort és Magyar Bálintot is. Hozzátette: a magyar történelemtanárok továbbképzését is engedéllyel végezhetik, és szerinte ez is bizonyítja, hogy elismerik őket.

 

A Magyar Hírlap azt írta, hogy a ZMTE tanulmányai népszerűek a szélsőjobboldali könyveket árusító könyvesboltokban. Ezzel kapcsolatban a társaság elnöke azt mondta: nem tudják, kik olvassák kiadványaikat. "37 kötetünk van piacon, több mint 50 ezer példányban adtuk ki őket. A kötetek ingyen eljutottak például 70 ország 156 könyvtárába, de a nagyelőadásaink hallgatói is - előadásonként mintegy 300 ember - ingyen megkapják ezeket" - közölte Csihák, hozzátéve, hogy az egyesület nem foglalkozik politikával. "Az egyik amerikai lapban meg lekommunistáztak" - jegyezte meg a ZMTE elnöke.