Kedd este Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány személyesen ellenőrizte a Nyugati pályaudvar rendjét. Egy szabadságon lévő, de véletlenül arra járó rendőr épp akkor fogott el egy tolvajt, amikor a főkapitány újságírók kíséretében  körbenézett az aluljáróban. A főkapitány és a MÁV biztonsági igazgatója egyetértettek, hogy "kellemesen tisztított a terület".

Eltűntek a valutázók a Keletiből címmel tartott sajtótájékoztatót kedden este a Nyugati pályaudvaron Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és Túrós András, a MÁV biztonsági igazgatója. "Rendőrök nélkül a biztonság szavatolhatatlan" - alapozta meg a találkozó hangulatát Túrós este kilenckor a nyugati 8. és 9. vágányánál. A biztonsági főnök szerint az elmúlt másfél hónapban mindhárom nagy budapesti pályaudvar megtisztult, köszönhetően a Gergényi hivatalba lépése után felállított pályaudvari akciócsoportnak.

A munkával elégedett volt Gergényi is. "Megtisztítottuk az aluljárók, pályaudvarok környékét, eltűntek a valutázók, zsebtolvajok, hajléktalanok" - mondta a főrendőr. Hogy a sajtó képviselői is saját szemükkel láthassák a változást, Gergényi a Nyugati pályaudvar aluljárójának megtekintését javasolta.

Forrás: [origo]
Tisztul a terület

Ezzel azonban még egy kicsit várni kellett, mert éppen indulás előtt befutott a szenzációs hír: régóta körözött tolvajt fogott el a pályaudvari akciócsoport két munkatársa. "Ennél szerencsésebb véletlen nem is történhetett volna" - örvendezett a rendezvény sajtófőnöke. Fehér József százados, a Nyugati pályaudvari akciócsoport vezetője igazoltatott az aluljáróban egy férfit, akit - mint mondta - azért állított meg, hogy figyelmeztesse, közterületen tilos alkoholt fogyasztani. A férfi igazoltatásakor kiderült, hogy régóta keresi a XIII. kerületi rendőrkapitányság sorozatos lopás miatt.

Állítólag tényleg szerencse volt, hogy Fehér százados és kollégája, Dávid Sándor főhadnagy is véletlenül éppen a Nyugatinál volt a sajtótájékoztató idején. Bár mindketten egyenruhát viseltek, mint kiderült egyikük sem volt éppen szolgálatban. A szabadságát is állomáshelyén töltő Fehér szerint a sors szerencsés fintora, hogy éppen ott, éppen akkor sikerült elfogniuk "a körözött személyt". "Ennél jobban nem is szerepelhetnék a főnökömnél" - mondta.

Fehér százados egyébként felkészülten érkezett. A szerencsés elfogásról szóló beszámoló után rendkívül felkészülten mondta a kameráknak az adatokat arról, hogy 6389 igazoltatás, 75 elfogás, 198 előállítás volt a nagy budapesti pályaudvarokon az elmúlt másfél hónapban, mióta a pályaudvarok biztonságát fokozottabban ellenőrzik.

Társa, Dávid főhadnagy sem dolgozott kedden este. Kérdésünkre - mégis mit keres este tízkor a Nyugati pályaudvarnál - adott válaszából kiderült, nem csak a főkapitány, de beosztottjai is a rend elkötelezettjei. "Ez most lehet, hogy furcsán hangzik és régen hallott ilyet - kezdte a főhadnagy -, de ez a mi szemétdombunk. Jó, mondjuk én a Keletinél vagyok a parancsnok, tehát ez nem az én területem, de a mi területünk az a mi területünk. Nem a rendőröké, hanem a miénk" - mutatott körbe a főhadnagy az üres Nyugati téri aluljáróban, ahol a sajtótájékoztató résztvevőin kívül csak 11 egyenruhás rendőr, három hajléktalan és egy punk lézengett, akiket viszont a buzgó rendőrök többször is igazoltattak. Dávid gyorsan hozzá is tette: "Most, mondjuk, nem tudok épp olyat mutatni, akié".

Forrás: [origo]
Gergényi büszke

"Büszke vagyok erre a rendőri állományra" - mondta Gergényi munkatársai helytállásán felbuzdulva. Fehér századosnak és Dávid főhadnagynak pedig hősöknek kijáró szerep jutott ezután is. Minden helyzetben őket állították ugyanis Gergényi mögé, mondván: "ne minket lássanak, hanem benneteket".

A kedélyes séta pedig folytatódott. Gergényi odaszólt Túrósnak: "Kellemesen tisztított a terület. Nem tudom, neked mi a véleményed?" És a terület valóban "kellemesen tisztított volt": néhány turistacsoportot leszámítva szinte senki nem járkált az amúgy rendszeresen zsúfolt aluljáróban. Aki pedig mégis oda tévedt, azt gyorsan igazoltatták. Úgyhogy saját szemünkkel láthattuk, milyen az, amikor a rendőrség igazán rendet tart.

Megnézhettük a rendőri munka más mesterfogásait is. Gergényi - ahogy önmagát nevezte - "szerény személye" ugyanis még egy szolgálatban lévő fiatal rendőrtől és kolléganőjétől is kért jelentést. A két fiatal rendőr - akik éppen egy tizenéves punkot igazoltattak - a főrendőrnek jelentették: nem történt semmi, csak az eligazításnak megfelelően ellenőrizték az aluljáróban tartózkodó személyeket. Gergényi pedig megköszönte a munkájukat, és kezet rázott velük. Kicsit távolabb pedig csak annyit kérdezett kollégáitól: "Ez a lány is a miénk?"

Fehér százados szerint igazából az elmúlt másfél hónapban - mióta Gergényi a főkapitány - csak annyit változott a helyzet Budapesten, hogy nagyobb a rend. "Szigorúbb lett a rendszer, mindenhol van rendőr, pedig nem lett nagyobb a létszám. Eddig sokan nem vették komolyan a munkát, nem csinálták meg, most ez megváltozott" - mondta.

Nem mindenki szerint ilyen jó azonban a helyzet. Az egyik belvárosban posztoló rendőr hosszas unszolás után annyit mondott, "nem jó ez így, tizenkét órát lehúzni az utcán. Feszült lett a hangulat, mióta Gergényi, a mumus a főkapitány, és ez nem tesz jót a melónak." Sokáig egyébként nyilatkozni sem akart, mert - mint mondta - "itt minden be van poloskázva". Azon pedig már meg sem lepődtünk, hogy csak csodálkozott, mikor elmeséltük neki a szenzációs elfogás történetét. "Lehet, hogy azt az embert inkább csak oda vitték" - mondta.

Sáling Gergő

Fotó: Barakonyi Szabolcs