Nem emelkedik a távfűtés áfa kulcsa

Szocialista polgármesterekkel tárgyalva Medgyessy Péter miniszterelnök egyetértett azzal, hogy a távhő ára 2004-ben továbbra is a középső, kedvezményes áfa kulcs alá tartozzon - jelentette be a Magyar Szocialista Párt szerdán.

A közleményt a szocialista polgármesterek nevében Csabai Lászlóné nyíregyházi, Toller László pécsi és Botka László szegedi polgármester írta alá. A dokumentum szerint a szocialista polgármesterek azzal érveltek, hogy a távfűtést igénybe vevő családok többsége kis vagy közepes jövedelmű. A Pénzügyminisztérium illetékese a hírrel kapcsolatban csupán azt jegyezte meg, hogy a tárca elvégzi a szükséges számításokat.

Az üggyel kapcsolatban szerdán a kormányszóvivő tájékoztatón egy újságíró felvetette, Demszky Gábor főpolgármester "politikai lobbizást" indított annak érdekében, hogy ne emelkedjen ősztől a távfűtés áfa kulcsa 12-ről 23 százalékra. A kormányszóvivő szerint Demszky Gábor szándéka tiszteletre méltó. "Ez egy szakmai kérdés, jelenleg a Pénzügyminisztérium dolgozik a jövő évi áfa-rendszeren, amellyel kapcsolatban mondott Demszky Gábor egy véleményt" - jelentette ki Gál J. Zoltán.