Első fokozatú védelmi készültséget rendeltek el a paksi atomerőműben, vagyis gyakrabban ellenőrzik a létesítmény működését és végeznek méréseket a Duna alacsony vízállása és magas vízhőmérséklete miatt - írja a Népszabadság.

Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettes szerint az atomerőmű a folyó a százéves legalacsonyabb vízszintje alá van tervezve, amit eddig csak kétszer közelített meg a vízállás, 1983-ban és 1991-ben. Azonban ahogy mindkét korábbi esetben, jelenleg is messze még a kritikus szint. Ha tovább csökken a vízállás pótszivattyúkat indítanak be - írja a Népszabadság.

A tartós kánikula is gondot okozott, mert a Duna vízhőfoka 25,5 Celsius-fok, így gyakorlatilag meleg vízzel kell hűteni a turbinákat. A víz a hűtés után 7-8 fokkal melegebben kerül vissza a mederbe.

A vízhozam még megfelelő, a másodpercenkénti ezer köbméternek tizedét használja az erőmű, ha mind a négy blokk üzemel, most azonban csak két blokk termel áramot. A paksi vezetés szerint nincs ok az aggodalomra - írja a Népszabadság.