Elhunyt Szász Endre festő és grafikusművész. A Munkácsy Mihály-díjas művészt életének 78. évében, a mosdósi szívkórházban hétfőn délelőtt érte a halál.

Forrás: [origo]
Szász Endre januárban kapott Szféra Glóbusz-díjával, melyet betegsége miatt nem a gálán nyújtottak át neki

Szász Endrét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Somogy Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Az 1926-ban született Szász Endre régóta küzdött szívbetegségével. Néhány éve egy bypass-műtétet is végrehajtottak rajta, de azóta is többször volt infarktusa. Orvosai mindig visszahozták az életbe, ám tartós javulást nem sikerült elérniük. 

A művész utolsó reménye a Németországban gyakran alkalmazott módszer, az őssejt-beültetés volt. Ennek az orvosi beavatkozásnak vetette alá magát a nyár elején. A frankfurti klinika orvosai a Szász Endre véréből és csontvelőjéből nyert őssejteket juttatták be a szívizmába. Szász Endre a műtétje után néhány napot Mosdóson, a Református Egyház Tüdő- és Szívkórházában töltött, hogy beállítsák gyógyszeradagját, majd hazatért, s minden vágya az volt, hogy újra a régi legyen és alkothasson. Hétfőn délelőtt elérte a halál.

Szász Endre 1926. január 7-én született Csíkszeredán, diákéveit székelyföldi szülővárosában töltötte. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa volt. 1950-ben fegyverrejtegetésért 10 évi börtönre ítélték, de 1951-ben kiszabadult. 1951-től 1960-ig mintegy 600 könyvet illusztrált, 1960-tól 1970-ig pedig elsősorban festményeket készített. 1970-ől húsz éven át Torontóban, illetve Los Angelesben élt és szerzett hírnevet magának.

A kifinomult technikájú művész jellegzetes allegorikus fejdíszt viselő barokk nőalakjait, az általa tervezett porcelánokat, ékszereket, bútorokat és kristályokat Európa számos fővárosán kívül Torontóban, Montrealban, New Yorkban és Tokióban megrendezett kiállításokon is bemutatták. 

1990-ben tért vissza Magyarországra, s részt vett a Hollóházi Porcelángyár stúdiójának megalapításában, ám törekvése nem járt sikerrel. Ezt követően Sopronba, majd Somogy megyébe költözött. Az utóbbi években Várdán élt.

Munkásságát a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje kitüntetéssel, Munkácsy Mihály-díjjal is elismerték. Szász Endre bemutatta műveit Budapest mellett Szófiában, Krakkóban, Pécsett, Szegeden, Párizsban, Berlinben, Helsinkiben, Mexikóvárosban, Oslóban, Bécsben, Ammánban, Johannesburgban, Tokióban, Torontóban, Montrealban, Ottawában, Vancouverben, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban és New Orleansban is.

A 2000.októberében, az Amistar Entertainment Llc. kiadásában megjelent Szász ország című könyv szerzőjének, John Z.  Starr amerikai írónak a művész úgy fogalmazott: "Értelmetlen dolognak tartom, hogy a művész hozzá nem férhető, meg nem érthető alkotásokra törekedjen a modernség, újszerűség ürügye alatt. A műalkotások lényege az állandóság. A természet olyan alaptörvényei a témái minden képnek, amik már akkor is voltak, amikor az ember még nem volt, és lesznek akkor is, amikor már rég nem lesz ember..."