Elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Klubrádiónak adott hétfői interjújában. Konkrétan nem utalt arra, hogy mely állami szervekre gondolt, de más összefüggésben élesen bírálta a bankfelügyeletet.

"Néhány dologban eljutottunk a türelmünk végéhez, egy-másfél év volt arra, hogy bizonyos apparátusok (...) bebizonyítsák, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket, hanem az apparátusi kötelezettség, a kormány iránti lojalitás és a feladatok teljesítése" - mondta a kormányfő az interjújában. Szavai szerint nem a kormány, hanem az emberek türelme fogyott el. A miniszterelnök konkrét intézményeket és személyeket nem nevezett meg, ugyanakkor leszögezte: egyfajta magatartási normát kíván megszabni. "Megvannak az eszközök, (...) lehet, hogy meg kell válni egy-két személytől, (...) lehetséges, hogy szabályokat kell megváltoztatni."

"Óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek"

A K&H brókercégének ügyével kapcsolatban Medgyessy Péter kijelentette: abban tetten érhető a bank és az auditor cég felelőssége, és "óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek". "A magyar adófizető polgárok azért fizetik a bankfelügyelet munkatársait, hogy ilyen ügyeket feltárjanak és megakadályozzanak" - mondta Medgyessy Péter. Mint mondta, nehezen tudja azt megmagyarázni, hogy a brókerügy egyik fő gyanúsítottja ellenzéki politikai személyiségektől kér védelmet.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kormány "kommunikációs defenzívában van" az ellenzékkel kapcsolatban, a miniszterelnök úgy fogalmazott: a Fidesz kritikájával, politikai támadásaival szemben nem a kormány a partner, hanem a pártok. "A pártokkal pártok vitatkozzanak, a kormány pedig végezze a dolgát megfelelő szakmai alapossággal" - mondta. A kormányfő szerint a Fidesz tart fenn feszült hangulatot az országban. Szavai szerint a Fidesz az elmúlt időszakban körülbelül 400 milliárd forintos kiadásokat követelt, "miközben azt mondják, hogy a kormány túl sokat költekezik". Medgyessy Péter szerint a kormány "különlegesen nehéz helyzetben" van, mert olyan ellenzékkel áll szemben, "amelyiknek nincs igazán szeméremérzete". "Olyanokat kérnek számon, amelyeket egyébként az elmúlt négy évben, kormányzásuk idején abszolút nem teljesítettek" - mondta. Ide sorolta a kettős állampolgárság bevezetését, a mezőgazdaság helyzetének javítását, a nyugdíjasok támogatását és a tankönyvek ingyenességét.

Medgyessy Gyurcsány ingatlanügyleteiről

Arra az újságírói felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter "folyamatos támadások kereszttüzében áll", Medgyessy Péter rámutatott: eddig "senki nem mondta egyetlen szóval sem, hogy Gyurcsány Ferenc áthágta a magyar jogszabályokat". Hozzátette: "azt mondták, hogy morálisan nem szép, amit csinált". "Lehet arról magánvéleményem, hogy ez morálisan szép vagy nem szép; abban az időszakban nagyon sok ilyen dolog volt" - jegyezte meg a 90-es évek első felére utalva. "Az az időszak az eredeti tőkefelhalmozás időszaka volt Magyarországon." A kormányfő kijelentette: "nagyon kevés szót hallott" arról, hogy Gyurcsány Ferenc alkalmatlan lenne feladata ellátására. "Tessék megtámadni Gyurcsány Ferenc politikáját, tessék megmondani, hogy valamit rosszul csinált a minisztériumban, vagy hogy valamit nem tudott megoldani a sport területén" - fogalmazott Medgyessy Péter.

"Nem megszorítás, hanem kemény spórolás lesz jövőre"

A jövő évben reálértéken növekednek a költségvetési kiadások és jelentős fejlesztések kezdődnek, ezért "nem reális" megszorításokról beszélni - mondta Medgyessy Péter az interjújában. "Ilyen esetben megszorításokról beszélni nem reális; azt lehet mondani, hogy nagyon kemény takarékosságra lesz szükség" - fogalmazott. Szavai szerint a takarékosság az állam kötelessége és egyúttal "polgári erény is". Hangsúlyozta: ez a kormány szeretne néhány olyan maradandó alkotást létrehozni, amelyik az ország számára jó és további esélyeket nyit. Példaként az autópályák építését, a fővárosi 4-es metró és a szennyvíztisztító megépítését említette.

"A jövő évben is 3 százalékos növekedés lesz" - mondta a kormányfő, aki az idei év egészére 3-3,5 százalékosra becsülte a gazdasági fejlődés mértékét. Arra a kérdésre, hogy miért nem vesz fel a kormány hitelt, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy az állam által most felvehető hitelek megtérülése lassú és kérdéses lenne, s ő el akarja kerülni az ország eladósodását. Emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években adósságválság alakult ki több országban, köztük Magyarországon is. "Nem engedem meg azt, hogy az ország még egyszer egy ilyen helyzetbe kerüljön" - jelentette ki. Egy kérdés kapcsán szólt arról, hogy a kormány a következő hónapokban megtárgyalja a MÁV korszerűsítésének koncepcióját. "Áldozni kellene arra, hogy a vasutat fejlesszük, hogy korszerű, gyors és tiszta legyen a vasút" - közölte, hozzátéve: ennek meg kell találni az ellentételét.