Medgyessy augusztus végén Kínába utazik

Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus 26-án háromnapos munkalátogatásra a Kínai Népköztársaságba utazik. A kormányfőt útjára elkíséri Lamperth Mónika belügyminiszter, Kovács László külügyminiszter, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint több szaktárca magas rangú képviselője mellett számos üzletember is. Kínában 44 éve nem járt magyar kormányfő.

"Medgyessy Péter és kísérete augusztus 27-én érkezik meg Pekingbe. A kínai fővárosban a magyar kormányfő megbeszélést folytat meghívójával, Ven Csia-paóval, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnökével. A miniszterelnököt fogadja Hu Csin-tao, a Kínai Népköztársaság elnök-pártfőtitkára és Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elnöke is" - adta hírül a Miniszterelnöki Hivatal.

A látogatás során a két miniszterelnök kézjegyével látja el a kétoldalú együttműködés alapelveit lefektető közös nyilatkozatot. A szaktárcák képviselői több kormányközi és tárcaközi megállapodást írnak alá - többek között - a turizmus, a szervezett bűnözés elleni harc, az oktatás, az informatika és a sport tárgykörében.  Medgyessy Péter ellátogat a Sang Ti Fejlesztési Övezetbe is, ahol megtekinti a Hua Wei informatikai vállalatot, majd nyitóbeszédet mond a Bank of China szervezésében létrejövő magyar-kínai gazdasági és üzleti találkozón. A pekingi Lu Hszün Múzeumban a magyar kormányfő jelenlétében avatják fel Petőfi Sándor mellszobrát.  Medgyessy Péter és kísérete augusztus 30-án este érkezik vissza Magyarországra. 

Az utóbbi években a közép- és kelet-európai régióban Magyarország volt az ázsiai ország legjelentősebb kereskedelmi partnere. "A magyar delegációval utazó üzletemberek célja az ország pozíciójának megőrzése a kínai piacon, valamint az együttműködés bővítése az ipari, pénzügyi, mezőgazdasági és szolgáltatási területeken" - írja a MeH közleménye.