Az orosz cég ajánlatát fogadta el hétfőn a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága, így a TVEL állíthatja helyre az atomerőmű 2-es blokkjában, áprilisban történt üzemzavarban keletkezett károkat. Az orosz cég olcsóbban és gyorsabban vállalta a munkát, mint a másik ajánlattevő, a francia-német Framatome-ANP. A munkát az engedélyeztetési eljárás után nyolc hónap alatt kell elvégezni a cégnek.

Az orosz TVEL cég ajánlatát fogadta el a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága, így az orosz cég kap megbízást az atomerőmű 2-es blokkjában áprilisban történt meghibásodás következményeinek elhárítására - jelentette be Molnár Károly, az atomerőmű igazgatóságának elnöke hétfőn.

Az orosz cég az engedélyeztetési eljárást követően nyolc hónap alatt végezi el a munkát - írja az MTI. A tervek szerint a megsérült fűtőelemeket manipulátorokkal emelik ki és speciális kazettákban helyezik majd el. A Magyar Hírlap úgy tudja, az szólt az orosz cég ajálata mellett, hogy a tervek szerint rövidebb idő alatt, olcsóbban és több emberi beavatkozással végezné el a munkát, mint a másik pályázó, a francia-német Framatome-ANP.

Korábban paksi műszaki szakértők és a vezetői bizottság is a TVEL ajánlatát támogatta. A végső szót azonban az igazgatótanács mondta ki az ügyben hétfőn.

Az is az orosz cég megbízása mellett szólt, hogy az atomerőmű éppen a Framatome-ANP-től követel kártérítést az áprilisi meghibásodás miatt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hétfőn publikált végső jelentése megerősítette korábbi megállapítását, miszerint a Framatome-ANP tervezési hibája okozta az üzemzavart, és a Paksi Atomerőmű túlzott bizalmat tanúsított a német-francia cég iránt.

Problémát csak az jelenthet a helyreállításnál, hogy az eljárást engedélyező hatóságnak - az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának - hetek óta nincs vezetője. A korábbi igazgató, Vöröss Lajos még júliusban mondott le a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elmarasztaló jelentése miatt, de utódát azóta sem nevezte ki a kormány.