Sósavszivárgás a salgótarjáni vasútállomáson

Sósav kezdett szivárogni egy 40 köbméteres vasúti tartálykocsiból a salgótarjáni vasútállomáson. A tűzoltók vízfüggönnyel akadályozzák meg a sósavgőz továbbterjedését.

Egy sósavat szállító 40 köbméteres vasúti tartálykocsi szivárgása miatt kedden reggel 7 órakor rövid időre leállították a salgótarjáni rendező pályaudvar és a közeli 21-es főközlekedési út forgalmát. A környék lakóit a megyei katasztrófavédelem szakemberei hangosbeszélőn felszólították, hogy csukják be lakásuk ablakait, ajtóit. Szabó János alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a tűzoltók vízfüggönnyel akadályozzák meg a sósavgőz továbbterjedését.

A rendőrség és a mentők is a helyszínen vannak, és dolgoznak a MÁV vegyi elhárító szakszolgálatának munkatársai. Az eddigi vizsgálatok szerint a tartálykocsi csapjának egy hibás alkatrésze okozta a sósavszivárgást  és -csöpögést - közölte Besenyei József, a MÁV főmenetirányítója. Elmondta azt is, hogy a MÁV intézkedett a hibás alkatrész sürgős kicseréléséről. Addig is a tűzoltók semlegesítik a csöpögést, illetve felfogják a kifolyó sósavat, hogy az ne szennyezze a talajt.