Adóról és Gyurcsány-ingatlanokról tárgyal az MSZP

Az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén szó lesz az SZDSZ által követelt adócsökkentés lehetőségeiről is. Medgyessy Péter kormányfő egy tévéinterjúben lehetségesnek tartotta, hogy már 2004-ben csökkenjenek az adók. Jánosi György volt sportminiszter szóba akarja hozni az ülésen utódja gyanús ingatlan-ügyeit, és a K&H botrányt is.

Medgyessy Péter az SZDSZ követelésének megfelelően már jövőre elképzelhetőnek tartja a személyijövedelemadó-kulcsok csökkentését - erről szerdán az MTV Napkelte című műsorában beszélt a kormányfő. Egyedül az nyitott kérdés még, mekkora legyen a csökkentés mértéke, és miből finanszírozzák. Lehetséges megtakarítások az egészségügy, az oktatás, a hadsereg és a kutatás-fejlesztést területén említett Medgyessy. Az MSZP elnöksége ezekről az ügyekről is tárgyal csütörtöki ülésén. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök örömmel fogadta a kormányfői bejelentést.
 
A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Szekeres Imre alelnök az adóügyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a versenyképesség növelésébén biztosan nem engedhetnek, és ehhez elengedhetetlen a költségvetés egyensúlya és a hiány 4 százalék alá szorítása. A szocialista alelnök szerint a 2004. évi költségvetés előkészítésekor számolt 8-9 százalékos államháztartási kiadás növekedésből lehetne lefaragni. A Pénzügyminisztérium szerint ez 900 milliárd forint - írja a Magyar Hírlap -, a szabad demokraták által követelt szja-kulcs-csökkentés pedig 153 milliárd forint.

Az elnökségi ülésen az adóügyek mellett várhatóan a jövő évi költségvetés és az európai uniós választások előkészítése lesz napirenden, jóllehet Jánosi György volt sportminiszter javaslatára napirenden kívüli témákról is szó esik majd a gyűlésen. Jánosi az MTI-vel közölte, szóba hozza utódjának, Gyurcsány Ferencnek az ingatlanügyeit, és a K&H botrányt is, melyekkel kapcsolatban hátfőn a Napkeltében tett kijelentéseket. A párt Népszabadság által megkérdezett vezető politikusai névtelenül kommunikációs hibának nevezték, hogy Jánosi a nyilvánosság elé vitte ezeket a témákat. (Gyurcsány Ferencről a közelmúltban derült ki, hogy egyik cége lízingelte a baltonősződi kormányüdülőt, majd az ingatlant a lízing díjával megegyező összegért bérbe adta az államnak.)

A Népszabadság szerint a kommunikáció is a témája lesz az elnökségi ülésnek, mivel a pártban sokan úgy vélik, a nyári hónapok kommunikációs kudarccal zárultak. A lap úgy értesült, hogy egy vasárnapi békés megyei kampányaktivistáknak tartott képzésen Ron Werber, az MSZP kampánytanácsadója élesen bírálta a párt kommunikációját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK