Jánosi már nem meri utódját bírálni

Hivatalosan minden rendben az MSZP vezetői között. Kovács László pártelnök és Jánosi György választmányi elnök is azt állította a csütörtöki elnökségi ülést követően, hogy a szocialistáknál nincs Gyurcsány-ügy és viták sincsenek a pártvezetésen belül a kérdésben. Nem hivatalosan azonban az [origo] úgy értesült, hogy Jánosit megszidták az ülésen egy hétfői, Gyurcsány Ferencet bíráló nyilatkozata miatt.

Az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén több, nagy vitát kiváltó kérdésről is egyeztettek a párt vezetői. Többek között szó volt a brókerbotrányról, Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanvásárlásáról és Jánosi György korábbi sportminiszter, az MSZP Országos Választmányának elnöke korábbi, Gyurcsányt bíráló nyilatkozatáról is.

Forrás: [origo]
Jánosi a nyilvánosság előtt már nem bírálja utódját

Jánosi György, az ülést követően azt mondta: választ kapott az általa felvetett kérdésekre, nem voltak viták ezügyben a tanácskozáson. Ráadásul abban állapodtak meg, hogy a frakcióvezetés és a pártvezetés szintjén is egyeztetnek a későbbiekben az általa kifogásolt ügyekről. Közölte, hogy szerinte nincs Gyurcsány-ügy. Hétfőn ugyanakkor még azt mondta többek között, hogy "túl sok, gyanúsnak mondható ügy látott napvilágot, amelyek azt mutatják, hogy néhányan igazi munka, valódi teljesítmény nélkül jutottak vagyonhoz és hatalomhoz". Ezért hétfői nyilatkozata szerint tárgyalnia kellene az MSZP-nek Gyurcsány ingatlanvásárlásáról és a brókerbotrányról is.

Kovács László pártelnök az ülés utáni sajtótájékoztatóján Jánosi kijelentéseivel kapcsolatban annyit közölt: megállapodtak a választmányi elnökkel abban, hogy ha van mondanivalója, azt kész meghallgatni a párt és a frakció vezetése. Ezzel pedig Jánosi is egyetértett - mondta az elnök.

A Jánosi által korábban felvetett kérdésekről Kovács azt mondta: a Fidesz botránypolitizálásának köszönhető, hogy a K&H-ügyből politikai kérdést csináltak. Ez az ügy ugyanis nem politikai, a rendőrségnek kell kiderítenie, kik érintettek a sikkasztásban és azt is, hogy volt-e pénzmosás.

Gyurcsány ingatlanvásárlásáról az elnökségi ülésen Medgyessy Péter miniszterelnök beszélt - aki meghívottként részt vett az elnökségi ülésen. A pártelnök ismertetése szerint a kormányfő azt mondta az üggyel kapcsolatban: meg kell őrizni a kormány morális alapját. Ha egy miniszter követ el morálisan kifogásolható dolgot, annak kell legyen következménye. Kiss Elemérnek korábban ezért kellett távoznia a kormányból. Gyurcsány Ferenc azonban üzletemberként vásárolt ingatlant, az üzleti morállal pedig nem ellentétes, amit tett.

Az elnökségi ülésen tárgyaltak még az adóemelésről is. Korábban az SZDSZ bejelentette ugyanis, hogy nem szavazza meg a pénzügyminiszter által nyilvánosságra hozott adóemelési terveket. Az SZDSZ ugyanis választási programjában a kétkulcsos szja bevezetését írja le: 2,4 millió forintos évi jövedelem alatt 18, afölött pedig 36 százalékos lenne az adó. A pénzügyminiszteri bejelentés alapján a csökkenés elmarad, ráadásul számos szja-kedvezmény megszűnik.

Kovács ezzel kapcsolatban csak annyit mondtott, szeptember elejéig kell megegyeznie a két pártnak. Hamarosan a két pártelnök és a miniszterelnök részvételével egyeztetnek a kérdésről, majd szakértői szinten folytatják a tárgyalásokat, legkésőbb szeptember 3-ig kell kidolgozni a közös javaslatot.

Kovács ugyanakkor megjegyezte: a kiadási oldalt nehéz csökkenteni, bár néhány minisztériumi háttérintézmény számíthat elvonásokra. Csak a bevételek- tehát az adók - terén lehet a kormány számára szükséges 130 milliád forintot megtalálni. Az elnök szerint új bevételi forrásokat csak az igazságos közteherviselésnek megfelelően vezetnek be.  Ezt is úgy szeretné megoldani a kormány, hogy a nehéz helyzetben élőknek további kedvezményeket ígérnek, az elfogadható körülmények között élőknek pedig azt, hogy megőrizhetik azt az életszínvonalat, amit már elértek - mondta Kovács László.

A pártelnök emellett beismerte, hogy a kormányzat és a kormánypártok is több kommunikációs hibát is elkövettek az utóbbi időben. Többször előfordult ugyanis, hogy mást mondott ugyanarról a kérdésről egy tárca szóvivője és mást a kormánypártok vezető politikusai. A pártelnök szerint ezért sokkal jobban összehangolják majd az egyes minisztériumok, a kormánypártok és frakciók, valamint a kormány kommunikációját.