Kitüntetné többek között Schmitt Pált, tavalyi kihívóját is Demszky Gábor főpolgármester.  A Fidesz alelnökét és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét Budapestért-díjra javasolja Demszky, aki emellett díszpolgári címre terjesztette fel Demján Sándort, Marián István nyugállományú tábornokot, és Raoul Wallenberget - írja a Népszabadság.

A tavalyi kihívóját az önkormányzati választásokon azért tüntetné ki a főpolgármester, mert szerinte Schmitt Pál neve, mint az élsportért felelős sportvezető összefonódott az olimpiai mozgalommal, és mindig arra törekedett, hogy a sport minél közelebb kerüljön az emberekhez, és minél szélesebb rétegek számára legyen elérhető - írja a Népszabadság.

Raoul Wallenberget a második világháború alatt több tízezer budapesti polgárt érintő hősies, életmentő tevékenységért tüntetné ki posztumusz díszpolgári címmel a Városháza. Wallenberg budapesti díszpolgári címével humanista, embermentő tevékenységét az a város ismerné el, amelyért a legtöbbet tette, és amely számos polgára életét köszönheti neki - áll az indoklásban.

Demján Sándor díszpolgári címét az indokolja, hogy jelentősen hozzájárult Budapest fejlődéséhez, a város vitalitásának növeléséhez és arculatának modernizálásához - írja előterjesztésében a főpolgármester, kiemelve a vállalkozó nevéhez fűződő első bevásárlóközpontot (az 1996-ban megnyílt Pólus Center), és az első modern, összetett városközpontot, a három éve létrejött Westend City Centert.

Marián István 1956-ban a Nemzetőrség egyik szervezője és parancsnokhelyettese volt. A forradalom napjaiban mindvégig arra törekedett, hogy kímélje az irányítása alatt álló egyetemisták életét, és megvédje a főváros értékeit a felesleges rombolástól. A szabadságharc után letartóztatták, halálbüntetéssel fenyegették, majd az 1963-as, általános amnesztia keretében szabadult, 1990-ben rehabilitálták.

A lap szerint a főpolgármester Pro Urbe Budapest Díjra terjeszti fel Ascher Tamás színházrendezőt, a Bartók Vonósnégyest, Psota Irén színésznőt, valamint Vikár György orvost, pszichoanalitikust.

Budapestért-díjat adna Demszky Gábor a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak, a Broadway Egyesületnek, a Budapest Music Centernek, továbbá Faragó Sándornak, a Pingpong dokinak, Gegesy Ferenc SZDSZ-es ferencvárosi polgármesternek, Horváth Károlynak (Charlie), Kállai Kis Ernő klarinét- és tárogatóművésznek, valamint Kemény Dénes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánynak, Kőfalvi Pálnak, a XVIII. kerületi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület vezetőjének. Szintán erre a díjra jelölte a főpolgármester Nádasdy Ádám író, műfordító, nyelvészt, Parti Nagy Lajos írót, Radnóti Sándor esztétát, Somody Imre üzletembert, az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány helyettes vezetőjét.

Idén is szerepelnek a kitüntetésekre javasoltak között fővárosi cégek munkatársai, így Budapestért-díjra javasolta . Demszky Gábor a BKV beruházói kollektíváját - többek között a Nagykörút és a kisföldalatti felújításáért -, Stefán Sándort, a Budapest Film főmérnökét, valamint Szilágyi Mihályt, a Fővárosi Csatornázási Rt. főosztályvezetőjét - írja a Népszabadság.