Nem igazoltathat a rendőr bármikor

A rendőrnek nincs joga korlátlanul, cél nélkül igazoltatást végezni - áll az adatvédelmi biztos levelében, amit a tűcsere programot működtető Baptista Szeretetszolgálatnak küldött. A szolgálat azért fordult kérdéseivel a biztoshoz, mert úgy látják, a tűcsere programokat akadályozza, hogy a drogosok félnek a rendőröktől a megszaporodott igazoltatások miatt.

"A közhiedelemmel és korábbi hibás reflexekkel ellentétben a rendőrnek nincs joga korlátlanul, cél nélkül igazoltatást végezni" - áll Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalásában, melyet levélben küldött el a Baptista Szeretetszolgálatnak. A tűcsere programot működtető szeretetszolgálat azért fordult az ombudsmanhoz, mert úgy látják, a tűcsere programokat akadályozza, hogy a drogosok félnek a rendőröktől, a megszaporodott igazoltatásoktól. A szeretetszolgálat lakókocsis tűcsere programot működtet, és azt szerették volna megtudni, hogy munkájukat megzavarhatják-e a rendőrök azzal, hogy igazoltatják és átkutatják a tűkért érkező drogosokat.

Az ombudsman válaszlevele szerint az igazoltatás olyan rendőri intézkedés, amelyet a rendőr csak a törvényben meghatározott feltételek szerint tehet meg, és azzal szemben alkalmazhatja, akinek a személyazonosságát meg kell állapítania. A Baptista Szeretetszolgálat lakóautójába például csak akkor mehet be rendőr, ha ott bűncselekményt akadályoz meg, vagy egy bűncselekmény elkövetőjét fogja el.

A rendőr az igazoltatott ruházatát, járművét átvizsgálhatja, ha azt a személyazonosság megállapítása, veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi. A motozás tehát csak bűncselekmény gyanúja esetén végezhető, a gyanúhoz pedig nem elég a feltételezés, az előítélet, az érintett ruházata, frizurája - írja levelében az ombudsman.

A fővárosban hétfőn szerelik fel az első tűcsere automatát. Ezzel kapcsolatban a szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy a drogosok nem mernek majd az automatákhoz menni, mert attól félnek, hogy a rendőrök kifigyelik őket, és eljárás indul ellenük. "Azokat küldik majd, akiknek nincs vesztenivalójuk: hajléktalanokat vagy olyanokat, akik már szerepelnek a rendőrségi nyilvántartásokban" - mondta korábban az [origo]-nak Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusa.

Az automatával kapcsolatban az ombudsman közölte: kiemelt figyelmet fordít majd a tűautomaták működtetésékor esetleg jelentkező adatvédelmi kérdésekre.

A tűautomaták bevezetése az úgynevezett ártalomcsökkentés egyik módszere. Az ártalomcsökkentés lényege, hogy mivel a teljes drogmentesítés elképzelhetetlen, arra kell törekedni, hogy a drogozás a lehető legkevesebb ártalommal, kárral járjon. A környező országokban a HIV, Magyarországon pedig a Hepatitis C terjed olyan mértékben, hogy indokolt az ártalomcsökkentés.