Jövőre kezdődhet az új börtön építése

Az igazságügyi tárca továbbra is csak vizsgálja, melyik településen volna a legcélszerűbb egy új fegyintézetet fölépíteni. Bárándy Péter miniszter szerint az elviselhetetlen börtönviszonyok miatt nem lehet tovább halogatni az építkezést, ezért várhatóan már jövőre megkezdődnek a munkák. Több város vezetése helyi közvélemény-kutatást végez a kérdésről.

Elviselhetetlen a fegyintézetek zsúfoltsága: a 11 ezer körüli férőhelyen 17-18 ezer embert tartanak fogva. Érvényes kormánydöntés van egy új börtön építéséről, egy második büntetés-végrehajtási intézet létesítéséről pedig a közeljövőben dönt a kabinet - közölte a Népszabadság kérdésére az igazságügy-miniszter. Bárándy Péter elmondta: folynak a vizsgálatok arról, hogy hová kellene építeni a két nagyobb, esetleg három kisebb új fegyintézetet.

Néhány városban az önkormányzatok már végeztek közvélemény-kutatást. A miniszter úgy látja: azokon a településeken, amelyek területén már működik börtön, jóval kisebb az ellenállás. Talán még örülnének is a fegyintézet bővítésének, különösen akkor, ha a város belterületén, értékes ingatlanon lévő börtönt külterületre költöztetnék.

A hely kiválasztását befolyásolja azonban, hogy olyan térségben kell bővíteni a kapacitást, ahol most a legnagyobb a zsúfoltság, vagyis az ország nyugati és keleti régiójában. Bárándy Péter elmondta: börtönök építésére egyetlen fillér költségvetési pénzt sem fordíthatnak, a kormány a reménybeli magánbefektetőknek - máris mutatkozik bizonyos érdeklődés - csupán garanciát nyújt. A miniszter úgy véli, az első új intézet építése már jövőre megkezdődhet.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Tiszaújvárosban a lakosság szeptemberben dönthet arról, hogy épüljön-e börtön a városban. A szavazólapon egy kérdés szerepel majd: "Egyetért-e azzal, hogy munkahelyteremtő beruházás részeként a Tiszaújvárosi Ipari Park területén büntetés-végrehajtási intézet létesüljön?". Amennyiben a többség igennel szavaz, még az sem jelenti automatikusan azt, hogy ott épülhet fel a minisztérium beruházásában Északkelet-Magyarország új börtöne, a tárca ugyanis még nem hozta meg végletes döntését a helyszínről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK