Az ellenzék szerint Medgyessy fél Szásztól

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vasárnap arra kérte Medgyessy Pétert, hogy ne hátráltassa Szász Károly menesztésével az Inter-Európa Banknál pénzmosás miatt folyó vizsgálatot. Medgyessy Péter 1999-2001-ben az Inter-Európa vezérigazgatója volt. Pokorni szerint Medgyessy azért utalt többször is a közelmúltban Szász leváltására, mert a PSZÁF feljelentést tett a minsizterelnök volt bankja ellen. A kormányszóvivő szánalmas próbálkozásnak nevezte az ellenzéki állításokat.

A Fidesz és az MDF parlamenti frakciója felkéri Medgyessy Pétert, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének leváltásával ne hátráltassa az általa korábban vezetett bankkal szemben folyó törvényességi vizsgálatot - jelentette be Pokorni Zoltán vasárnap Budapesten sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatót követően szóvivői nyilatkozatháború tört ki, miután Gál. J. Zoltán kormányszóvivő szánalmas próbálkozásnak nevezte a a Fidesz kijelentéseit. Gál szerint a Fidesz össze akarja mosni a K & H bank brókerbotrányát a kormány felelősségével. A Fidesz-frakció szóvivője Halász János erre közölte, hogy nem a K&H botrányról szólt a Fidesz sajtótájékoztatója, és a kormányszóvivő észrevehetné, hogy pökhendi és arrogáns nyilatkozatai rontanak a kormány megítélésén.

A Fidesz alelnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a PSZÁF 2003. július 28-án célvizsgálatot kezdett pénzmosás gyanúja miatt az Inter-Európa Banknál, amelynek vezérigazgatója 1999 tavaszától 2001 nyaráig Medgyessy Péter volt.

A pénzügyi felügyelet a vizsgálat nyomán augusztus 18-án pénzmosás bűntette miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, amelyben név szerint említi Giuseppe Pinit, a bank ügyvezető igazgatóját aki Medgyessy Péterrel együtt vezette a bankot,  és Mudura Sándor cégének felügyelő bizottsági tagja. Mudurát Medgyessy közeli ismerősének és bizonyos vállalkozásokban üzlettársának is tartják. "Még aznap délután a miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy elfogyott a türelmünk, le kell váltani a PSZÁF elnökét" - mondta Pokorni Zoltán, aki összefüggést lát a miniszterelnök kijelentése és a banknál kezdett nyomozás között.

Az Inter-Európa Bank vasárnap este azonban kiadott egy közleményt, mely szerint semmilyen feljelentést sem tettek a bank egyetlen munkatársa ellen sem. A bank azt is közölte, hogy fenntartják maguknak a jogot, hogy feljelentést tegyenek azok ellen, akik a pénzintézet és alkalmazottjai jó hírnevét támadják.

A részletekről szólva Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese elmondta: információik szerint 2000. május 9-től Zhang Man Xin és három társa gyanús körülmények között, több részletben, több mint 900 millió forintot utalt át az Inter-Európa Banktól. 2000. július 8-tól Abdo Mah Moud és El Abed Hasan nevű személyek gyanús körülmények között több részletben 6,2 milliárd forintot vettek fel készpénzben az Inter-Európa Bank pénztárából.

"A kifizetett pénzek eredete ismeretlen, feltehetőleg pénzmosásból származnak olyan, azóta már megszüntetett fantomcégektől - Montrade, Balmoral - amelyek később megjelennek a K & H ügyben ismertté vált VIP-listán" - mondta Font Sándor. 

2003. júniusától a Pannonplast-ügy kirobbanásától kezdve a gyanús banki átutalások és pénzfelvételek ritkultak a banknál, a PSZÁF pedig július 28-án pénzmosás gyanúja miatt helyszíni célvizsgálatot kezdett az Inter-Európa Banknál. 

Pokorni Zoltán szerint minden magyar állampolgár érdeke, hogy az Inter-Európa ügyben "megtudjuk a színtiszta igazságot". "Nem pártpolitikai kérdés", hanem az állampolgárok jogos óhaja, hogy Medgyessy Péter "ne korábbi, meglévő üzleti érdekei alapján, hanem az igazság kiderítésének mindenekfeletti célja által vezéreltetve járjon el". "Minden állampolgár joggal várja el a miniszterelnöktől, hogy az Inter-Európa ügy lezártáig ne mozdítson el a vizsgálatban meghatározó szerepet betöltő embereket" fogalmazott Pokorni Zoltán.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK