Három fős munkacsoport jön létre a koalíciós pártok és a Pénzügyminisztérium delegáltjaiból. A csoport feladata, hogy megtalálja a forrást a jövő évi adócsökkentéshez. Erről azt követően határoztak, hogy az MSZP és az SZDSZ elnöke Medgyessy Péter miniszterelnökkel tárgyalt.

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfő délután tágyalt Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével a jövő évi adócsökkentésről. A tárgyalást követően mindhárom résztvevő közölte, hogy elkötelezett híve az adócsökkentésnek. Kuncze megjegyezte: ha mindhárman hívei az adócsökkentésnek, lehet, hogy még lesz is belőle valami.

 

A miniszterelnök kijelentette: az adócsökkentésre a hamarosan felálló három fős munkacsoportnak úgy kell fedezetet találnia, hogy közben ne csorbuljanak a kormány célkitűzései. A felek egyetértettek a kiemelt területekben. Mint Medgyessy megjegyezte, nem tudják vállalni, hogy jövőre tovább javítják az életszínvonalat, de arra ígéretet tett, hogy az elmúlt másfél év eredményeit nem hagyják elveszni.

 

A gazdasági feljődést kiegyensúlyozott viszonyok mellett akarják véghezbvinni, ehhez szükséges, hogy a költségvetés hiánya ne legyen 3,8 százaléknál több. "2004 a fejlesztések és az építkezések éve lesz" - ígérte a miniszterelnök. Elmondta, hogy az autópálya-építések mellett a 4-es metró építését és a Vásárhelyi-terv megvalósítását tűzték ki fő célul.

 

Kovács László, az MSZP elnöke közölte: látnak még egy kevés forrást, amellyel megvalósítható esetleg az adócsökkentés. Mint mondta: a cél, hogy a kiadások oldalán takarékos államot valósítsanak meg, a bevételi oldalon pedig igazságosabb közteherviselést érjenek el.

 

"Azért kell a vállalkozók terheit csökkenteni, mert ez biztosítja, hogy Magyarország versenyképes legyen az Európai Unióban" - közölte Kuncze Gábor.

 

A három fős munkacsoportot Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára vezeti, az MSZP-t Szabó Lajos, az SZDSZ-t pedig Wekler Ferenc képviseli. A pártelnökök szeptember 3-án találkoznak legközelebb a miniszterelnökkel, és áttekintik a munkacsoport javaslatait.

 

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője az [origo]-nak azt mondta: aggódva figyelik a koalíciós vitát az adócsökkentésről. Mint mondta: remélik, hogy az SZDSZ valódi adócsökkentést, és nem új adófajta bevezetését szorgalmazza. Hozzátette: ebben továbbra is partnerek lehetnek.