Húszforintossal működik az első tűautomata

"Ne szúrd el a kari-ered!" - áll az első tűautomata falán, amit a fővárosi Nyírő Gyula Kórház falán helyeztek el. Az automatából - húsz forintért cserébe - steril tűhöz és fecskendőhöz jutnak az intravénás droghasználók. Az automata használatával csökkenthető az intravénás droghasználók által terjesztett fertőző betegségek száma.

Forrás: [origo]
Gyurcsány Ferenc próbálta ki az automatát

Hétfőn átadta az ország első tűcsereautomatáját Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. Az automatából az intravénás droghasználók - húsz forintért cserébe - steril tűhöz, fecskendőhöz juthatnak, a használt tűket pedig bedobhatják az automatába. Az automatára egy üzenetet is elhelyeztek, mely így szól: "Ne szúrd el a kari-ered!"

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház falán elhelyezett automata az úgynevezett ártalomcsökkentés egyik módszere. Az ártalomcsökkentés lényege, hogy mivel a teljes drogmentesítés elképzelhetetlen, arra kell törekedni, hogy a leszokásra képtelen drogosok a lehető legkevesebb kárt okozzák magukban. Tehát ha már nem tudják elérni, hogy senki ne használjon kemény drogokat, arra kell törekedni, hogy a közös tűhasználattal a drogosok ne terjesszék egymás között a fertőző betegségeket.

A környező országokban a HIV, Magyarországon pedig a Hepatitis C terjed olyan mértékben, hogy az ártalomcsökkentés indokolt. Az intravénás drogosok körében Magyarországon jelenleg 30 százalék felett van a Hepatitis C-fertőzöttek aránya.

Tűcsereprogramok már eddig is működtek Magyarországon, és az eldobott tűk összeszedésével is foglalkoznak különböző szervezetek. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a fővárosi utcákat, parkokat járják, előfordult már, hogy egy nap alatt 160 fecskendőt gyűjtöttek össze.