Szonda: fej fej mellett a két nagy párt

Fejfej mellett az MSZP és a Fidesz - ez a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye, melyet a Népszabadság közöl. Ez azonban változik, ha csak a biztos pártválasztókra szűkítjük a fókuszt: a korábbinál kisebb előnnyel, de még vezet az MSZP. A Gallup és a Medián legfrissebb felmérései szerint ugyanakkor a Fidesz előnybe került az MSZP-vel szemben.

Kiélezett küzdelmet folytat a pártok közötti népszerűségi rangsor első helyéért az MSZP és a Fidesz. Az összes választókorú körében azonos, 28-28 százalékos a két párt támogatottsága. A biztos pártválasztók körében a korábbinál kisebb előnnyel, de most is vezet az MSZP. Ebben az aktív választói körben a szocialistáknak 48 százalékos, a fiatal demokratáknak 44 százalékos támogatottsága van.

A közvélemény-kutató szerint nem a Fidesz növelte bázisát, hanem az MSZP vesztett a szimpatizánsai közül - utóbbiak elfordultak a politikától. A bizonytalanok, passzívak csoportjába jelenleg a választókorúak 37 százaléka tartozik. A szocialista párttól a bizonytalanok közé vándorlók zömmel az aktív munkaerő-piaci pozícióban lévők, és ott is a harmincas-negyvenes éveikben járók, az érettségizettek, a vidékiek között találhatók meg.

A szocialista párt pozíciói jobbak az 50 év felettiek, a Fideszé az annál fiatalabbak körében. A vezető kormánypárt az alacsony iskolázottságúak, a legfeljebb 8 osztályt végzettek körében erősebb, míg a szakmunkás képesítésűek között az ellenzéki párt áll jobban. Markáns az érettségizettek és a diplomások megosztottsága, e két csoportban egyforma a két párt mellett hitet tevők aránya. Budapesten fölényesen vezet a szocialista párt, vidéken - mind a városokban, mind a falvakban - a fiatal demokraták előnye érzékelhető.

A Szonda felmérésével ellentétben a Gallup és a Medián legfrissebb felmérései szerint az utóbbi hetekben a Fidesz lépéselőnybe került az MSZP-vel szemben. A Gallup szerint a szavazásra jogosultak 28 százaléka voksolna az MSZP-re és 29 százaléka a Fideszre. A Medián szerint pedig a biztos szavazók 48 százaléka a Fideszre, míg 41 százalékuk a szocialistákra voksolna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK