A bizonytalanokat vesztette el az MSZP

A legutóbbi közvélemény-kutatások egybehangzóan azt jelezték, hogy az MSZP népszerűsége csökken. A kormánypárttól elfordulók azonban nem a Fideszhez, hanem a bizonytalanok táborába mennek át. A politológusok egyetértenek abban, hogy a csökkenés fő oka az utóbbi időben bejelentett kedvezőtlen gazdasági intézkedésekben keresendő. Abban azonban már nincs egyetértés, hogy a csökkenő tendencia törvényszerű-e.

Valamennyi nagy közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint az elmúlt hónapokban csökkent az MSZP népszerűsége. A Gallup és a Medián felmérése szerint a Fidesz már át is vette a vezetést, míg a Szonda Ipsos szerint jelenleg fej fej mellett halad a két nagy párt.

 

Jánosi György, az MSZP választmányának elnöke az [origo] okokat firtató kérdésére csak annyit mondott: "a maratoni futás 42 kilométerből áll. Hogy ki vezet a 15. kilométernél, az még nem biztos, hogy eldönti a meccset".

 

Kovács László, az MSZP elnöke kedden úgy fogalmazott egy újságírói kérdésre: a csökkenés természetszerű velejárója a kormányzásnak. Közölte: a tendencia vitathatatlan. Szerinte az ok mindössze annyi, hogy a takarékos költségvetés a jövőben nem tesz lehetővé nagyarányú életszínvonal-emelkedést. Ennek következtében pedig "már nincs akkora lelkesedés" a választók részéről. A másik ok a szocialista pártelnök szerint a "Fidesz gátlástalan offenzívájában" keresendő. Úgy látja, a legnagyobb ellenzéki párt azt követeli, amit az elmúlt négy évben nem valósított meg. "Ez idővel kiegyenlítődik" - mondta Kovács.

 

A politológusok azonban már nem ilyen bizakodóak. Török Gábor politológus az [origo]-nak azt mondta: azért csökken az MSZP népszerűsége, mert július 16-a óta több takarékossági intézkedést jelentettek be. "Az első év osztogató politikája után most megszorító lépéseket tett a kormány. Ennek hatására azok, akik nem törzsszavazók, elhagyták a pártot" - közölte. Hozzátette: egyértelmű, hogy az elvándorló szimpatizánsok nem a Fideszhez mentek át, hanem a bizonytalanok táborát erősítik.

 

Török szerint a csökkenés valóban egy szokásos tendencia, ami be szokott következni a kormányváltás után egy évvel. "Az a meglepő, hogy az MSZP népszerűsége később kezdett el csökkenni, mint általában" - mondta, utalva arra, hogy négy éve a Fidesz kormányzása alatt nem másfél, hanem már egy év után átvette a vezetést az MSZP.

 

Fricz Tamás politológus szerint azonban a kormányváltást követő népszerűség-csökkenés ugyan gyakran megfigyelhető, de nem törvényszerű. "Van egy ilyen trend, hogy úgymond a mézeshetekben jó a kormány megítélése, azután a keményebb lépéseknél ez csökkenni kezd. De a csökkenésnek mindig nagyon komoly oka van, amit ki kell elemezni" - közölte.

 

A szakértő úgy látja, a jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények határozott trendváltást mutatnak, aminek több egyértelmű oka is van. Egyrészt egyetértett abban, hogy a gazdasági kilátások miatt többen elfordultak a kormánytól és a legnagyobb kormánypárttól. Az áremeléseken, az infláció növekedésén túl Fricz szerint a fő probléma, hogy a kormánynak nincs világos gazdasági koncepciója. "A kormány csak egyet tesz: megszorítások vannak, takarékosság, áremelés, folyton csak pénzt vesznek ki az emberek zsebéből" - állította.

 

A másik fő ok a politológus szerint, hogy az emberek elvesztették a bizalmat a miniszterelnökben is, miután újabb ügyben - az Inter-Európa Banknál - merült fel az érintettsége. Harmadrészt pedig "sok jele van annak, hogy a kormány érintett lehet a korrupciós ügyekben" - mondta Fricz Tamás, hozzátéve, hogy "a kormány összevissza beszél, sokszor hazudik". "Erre érzékenyek az emberek. Medgyessyék tisztaságot ígértek, mára azonban teljesen szétesett ez a koncepció. Van a brókerbotrány, a Gyurcsány-ügy, sőt már Medgyessy-ügyről is lehet beszélni. Ez hatalmas csalódás az emberek számára" - közölte.

 

A politológus abban viszont egyetértett Török Gáborral, hogy csak a bizonytalan szavazók hagyták el az MSZP-t.

 

Kapcsándi Dóra