A Gallup szerint is átvette a vezetést a Fidesz

A szavazásra jogosultak körében a Gallup augusztusi közvélemény-kutatása során a megkérdezettek 32%-a szavazott volna egy most vasárnap tartandó választáson a Fidesz-re és 25% az MSZP-re. A Medián felmérése szintén az MSZP népszerűségének csökkenését mutatta ki, míg a Szonda Ipsos szerint fej fej mellett halad a két párt.

A Gallup felmérése szerint idén nyár eleje óta folyamatosan csökken az MSZP támogatóinak aránya: júniusról júliusra 3 százalékponttal, júliusról augusztusra újabb 4 százalékponttal esett vissza a szocialisták lakossági támogatottsága.

Az év eleje óta is erősen csökkent az MSZP támogatottsága: 2003 januárjában még 37% támogatta volna a szocialistákat egy akkor rendezendő választáson, most ennél már csak 12 százalékponttal kisebb támogatói tábort tudhat maga mögött a legnagyobb kormánypárt. A Fidesz esetében 2003 januárjában is - ahogyan most is - 32%-os támogatottságot regisztráltak, ezen az időtávon tehát a Fidesz támogatottsága gyakorlatilag nem változott. Idén január óta ugyanakkor a pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz szavazóinak számaránya növekvő tendenciát mutat.

"A Fidesz 2003 júliusában és augusztusában regisztrált előnye tehát nem a Fidesz támogatottságának növekedéséből adódik, hanem inkább arról van szó, hogy az MSZP vesztette el választási kampány finisében megnyert támogatóit" - állítja a Gallup. Ugyanezt állapította meg a Szonda Ipsos is. Az MSZP-től elpártolók elsősorban a bizonytalanok és nem-szavazók számát gyarapították.

Augusztusban az SZDSZ 3 százaléknyi, az MDF 2 százaléknyi, a MIÉP, a Munkáspárt és a Centrum Párt egyaránt 1-1 százaléknyi támogatóra számíthatott volna a teljes lakosság körében.

Budapesten - különösen a 40 évnél idősebbek körében - továbbra is elsöprőnek mondható a baloldali fölény: a 40 évnél idősebb budapestiek közül kétszer annyian szavaznának a baloldali pártokra, mint a parlamenti jobboldalra. Kisebb arányban ugyan, de az 50 évesnél idősebbek között a megyei jogú városokban is baloldali fölény tapasztalható a Gallup szerint. Ugyanakkor a 30 évesnél fiatalabbak körében, valamint a kisvárosokban és a falvakban meghatározó a jobboldali fölény - állítja a közvélemény-kutató.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK