A BRFK foglalkozik a kenőpénz-cikkel

Két vállakozó azt állítja, hogy ötmillió forint készpénzt fizettek az MSZP egyik bennfentes tagjának azért, hogy megkapják járandóságukat a szocialista vezetésű VI. kerületi önkormányzattól. Állításukat hangfelvétellel bizonyítják. A rendőrség hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, amelyről a Magyar Nemzet számolt be.

Jónás Csaba és apja, idősebb Jónás Csaba azt állítja a Magyar Nemzet szerdai számában, hogy 5 millió forintot fizettek egy Csonka Gábor nevű szocialista aktivistának, aki közbenjárást ígért a vállalkozóknak járó 50 millió forint átutalása érdekében. Az építési vállalkozóknak a VI. kerületi önkormányzat vagyonkezelő cége tartozik. Az önkormányzati vállalat nehéz helyzetben van, és sorban állnak a pénzre váró vállalkozók.

Jónásék elmondása szerint Csonka Gábor Kékesi Tibor MSZP-s képviselő számára közvetített, azaz arra hivatkozott, hogy a pénz a képviselőnek kell, és ő is fogja elintézni az átutalást. A vállalkozók szerint Csonka azt is felajánlotta, hogy további megbízásokat is kaphatnak, ha azok után 10 százalékot leadnak az MSZP-nek.

A történetet Jónásék hangfelvétellel bizonyítják. Azt azonban ők sem tudják biztosan, hogy Kékesi Tibor valóban ott állt-e az ügy hátterében, mert a képviselővel nem találkoztak. Így nem tartják kizártnak, hogy Csonka visszaélt a nevével. Csonka Gábor az újság kérdésére elismerte, hogy segítséget ajánlott a vállalkozóknak, de a pénzt tagadja. A hangfelvételen azonban az ötmillió forint átadását mindketten tényként kezelik.

Kékesi Tibor szemenszedett rágalomnak tartja, hogy részt vett volna a korrupciós ügyben, és a lapnak azt nyilatkozta, hogy nem ismeri Csonka Gábort. Csonka egyébként bejáratos az MSZP központi székházába, és rendszeresen megfordul az Országházban is. Jónásék szerint azt állította magáról, hogy Kovács László pártelnök személyi titkára volt, majd Lendvai Ildikó frakcióvezető mellé került.

Jónásék a pénzt a vesztegetés ellenére nem kapták meg az ígért határidőre, amit Csonka azzal indokolt, hogy rendőrségi vizsgálat van a vagyonkezelőnél, és azalatt nem teljesíthetnek kifizetéseket. A vállalkozók végül a pénz háromnegyedéhez hozzájutottak.

Jánosi György, az MSZP választmányi elnöke az üggyel kapcsolatban azt mondta: Csonkának magánemberként vállalnia kell a felelősséget, ha bebizonyosodik, hogy a cikkben szereplő állítások igazak. Ha azonban nem azok, annak kell a felelősséget vállalnia, aki ezeket az állításokat terjeszti. Mint mondta: Csonka nem pártvezető, és nem alkalmazottja a pártnak. Cége egy irodahelyiséget bérel az MSZP-székház üzemeltetőjétől.

A BRFK sajtóügyeletese, Sagyibó Melinda az [origo] kérdésére elmondta, hogy az ügyet hivatalból vizsgálja a rendőrség. A büntetőeljárás szabályai szerint a nyomozóknak három napjuk van arra, hogy eldöntsék, elrendelik-e a nyomozást.

Ha egy újságcikk olyan információt tartalmaz, amely bűncselekmény gyanúját veti fel, azt a rendőrség úgy értelmezi, hogy bűncselekmény gyanúját észlelte és köteles vizsgálatot indítani. Arra vonatkozóan azonban, hogy a nyomozók meghallgatják-e a cikkben szereplő személyeket, vagy a cikk elkészítésében közreműködő újságírókat, a sajtóügyeletes nem adhatott felvilágosítást.