Lényegesen különbözik az oktatási tárca, valamint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter álláspontja a jászladányi alapítványi iskoláról, mely a jogvédők szerint a romák kirekesztésére jött létre. Az oktatási tárca ellenzi az alapítványi iskola működését, míg Lévai Katalin szerint az iskolának lehetőséget kell adni, hogy bebizonyítsa, hogy nem kirekesztő.

A Roma Polgárjogi Mozgalom felszólítja a kormányt, minden törvényes eszközzel akadályozza meg, hogy a jászladányi alapítványi iskolában szeptemberben megkezdődjön a tanítás - közölte Horváth Aladár, a mozgalom vezetője. Jogvédők szerint az alapítványi iskola a romák nagy többségének kirekesztésére jött létre. Lévai Katalin miniszter ezzel szemben úgy véli, a magániskolának lehetőséget kell adni, hogy bizonyítsa: nemcsak programjában, hanem a mindennapokban sem kirekesztő. Erről azt követően beszélt, hogy találkozott a jászladányi polgármesterrel, az alapítványi és az önkormányzati iskola vezetőivel. Lévai szerint az elkövetkező tanév első félévét próbaidőnek kellene tekinteni, amelynek végén mérleget vonhat a közvélemény a magániskola működéséről. Lévai ugyanakkor megígérte, hogy figyelemmel kíséri a magániskola működését, és ha bármiféle szegregációt tapasztal, azonnal közbelép.

Horváth Aladár szerint Lévai nyilatkozatából az derült ki, hogy a jászladányi helyzetet illetően a miniszter nincs a megfelelő információk birtokában. Megnyilatkozásával önkéntelenül is igazolja a faji és szociális elkülönítésre alapuló politikát - jelentette ki a roma politikus.

Az eddigi állásfoglalások alapján ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az oktatási tárca ellenzi a jászladányi alapítványi iskola létrehozását. A Népszabadság kérdésére, hogy milyen módon oldható fel a minisztérium és Lévai Katalin álláspontja közötti ellentmondás, Mohácsi Viktória, az oktatási tárca romaügyi miniszteri biztosa elmondta: az oktatási tárca továbbra is elutasítja az elkülönítést és a szegregációt. Lévai véleményét nem kívánta minősíteni. A romaügyi miniszteri biztos közölte, hogy a jászladányi alapítványi iskolába történt beiratkozás körülményeit a megyei közigazgatási hivatal vizsgálja. Arról, hogy a magániskolában szeptembertől elkezdődhet-e a tanítás, csak a napokon belül befejeződő vizsgálat eredményének ismeretében lehet érdemben nyilatkozni - mondta Mohácsi Viktória.