Megalakult a balatoni tárcaközi bizottság

Megalakult a balatoni tárcaközi bizottság szerdán Budapesten - tájékoztatta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a testület elnöke az alakuló ülést követően az újságírókat.

A kormány a Balatonra vonatkozó júliusi határozata értelmében létrehozott bizottság társelnöke az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter és a gazdasági és közlekedési miniszter által kijelölt személy. A testület munkájában részt vesz több tárca vezetője, illetve képviselője, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

Persányi Miklós elmondta: az alakuló ülésen értékelték, hogy mit sikerült megvalósítani a júliusi kormányhatározat 32 pontos rövid és 15 pontos közép távú feladattervéből. Megállapították, hogy folyik a strandok és kikötők kotrása. Az előbbi munkákhoz a kormányhatározat szerint 75 százalékra növelték az állami támogatást, az utóbbinál 25 százalékos állami támogatást biztosítanak.

Működik a szennyeződéseket összeszedő tisztítóhajó, a legtisztább strandok kitűzhették az ennek megfelelő kék zászlót. Megfelelő ütemben folynak a csatorna és szennyvíztisztító építési munkák is. Foglalkoztak a következő ülés napirendjével.

A tárcaközi bizottság elnöke elmondta: addigra készül el a tudományos jelentés a balatoni vízpótlás lehetőségeiről. A vízpótlás változatairól széles körű környezeti és társadalmi hatásvizsgálatokat is végeznek. Persányi Miklós megemlítette, hogy az átlagos vízmélység a szokásos 330 centiméter helyett 260 centiméter jelenleg.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a kormányhatározat 2003, illetve 2004-re szóló rövid távú feladatai - az autópálya-építés nélkül - 10 milliárd forint nagyságrendű finanszírozást igényelnek.

A kormányhatározat által kitűzött idei munkákra, így például a hatásvizsgálatokra, a strandok és kikötők kotrásából származó iszap elhelyezésére, a tiszítóhajó üzemeltetésének támogatására, a nádasok védelme érdekében folytatandó bontásokra, az ifjúsági, környezetvédelmi táborok szervezésére az idei költségvetés általános tartalékából 250 millió forinttal lehetett megemelni a szaktárca balatoni vízminőség-védelmi kiemelt előirányzatát.