Megkezdődtek a tárgyalások az adócsökkentésről

Megkezdődtek és a héten folytatódnak az egyeztetések a jövő évi adókról a koalíciós pártok és a kormány között. Az SZDSZ továbbra is a már egyszer megszavazott, majd a kormányáltal visszavont adócsökkentést akarja keresztülvinni.

A szerdán megkezdett tárgyalásokat Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára vezeti, az MSZP Szabó Lajost, az SZDSZ-t pedig Wekler Ferenc parlamenti képviselőket delegálták. Szabó a költségvetési bizottság alelnöke, Wekler pedig az Országgyűlés egyik alelnöke.

 

Wekler szerint ha változatlanul hagynák a jövő évre már elfogadott személyi jövedelamadó-táblát, évi 46.600 forint megtakarítása lenne átlagosan egy adózónak.

 

Az adócsökkentés lehetséges forrásait firtató kérdésre azt mondta: az SZDSZ az államigazgatás költségeinek csökkentését akarja elérni, másrészt szerintük a szociális juttatásokat csak a rászorulóknak kellene kifizetni. Wekler Ferenc közölte, várhatóan az is növelné a bevételeket, ha az egyszerűsített vállalkozói adót a jelenleginél szélesebb körre terjesztenék ki. A más adók megváltoztatásával elérhető szja-csökkentésre úgy reagált: az SZDSZ nem támogat adóemeléseket.

 

Szabó Lajos a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban annyit mondott: pártja partner minden olyan megoldásban, amely az adó csökkentésére, illetve arányosabb közteherviselés kialakítására épül.

 

Az egyeztetést a július közepe óta tartó, az adóügyekkel kapcsolatos koalíciós vita tette szükségessé. László Csaba pénzügyminiszter július 16-án jelentette be, hogy elmarad a személyi jövedelemadó (szja) jövő évi csökkentése, amelyről egy 2002-ben elfogadott törvény rendelkezik.

 

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök közölte, hogy pártja ragaszkodik az adóterhek csökkentéséhez. Medgyessy Péter miniszterelnök erre úgy reagált, hogy az SZDSZ-nek kell megtalálnia az adócsökkentés ellentételezését, mintegy 130-150 milliárd forintot.

 

Kovács László MSZP-elnök július 21-én közölte, hogy pártja a gazdaság teljesítőképessége miatt nem lát lehetőséget az adócsökkentésre. A szocialista elnök ugyanakkor azt mondta, hogy az MSZP kész az egyeztetésre az ügyben.

 

A koalíciós pártok vezetői és a miniszterelnök augusztus 25-én ültek tárgyalóasztalhoz, ekkor állapodtak meg a munkacsoport felállításáról is. Az adócsökkentésre a munkacsoportnak úgy kell fedezetet találnia, hogy közben a kormány célkitűzései nem csorbulnak, azaz nem romlik az életszínvonal, a költségvetési hiány legfeljebb 3,8 százalék lesz, és megvalósulnak mindazok a fejlesztések és építkezések, amelyeket a kormány tervez - mondta a miniszterelnök az egyeztetés után. Medgyessy közölte: elkötelezett az adócsökkentések iránt. Azt mondta: "eldöntött, hogy lesz adócsökkentés".

KAPCSOLÓDÓ CIKK