Stumpf nem hisz a Kehi jelentésének

Sikeresen és törvényszerűen működött az egykori Informatikai Kormánybiztosság - jelentette ki Stumpf István. Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere arra a Kehi-jelentésre reagált, amely szerint "milliárdos nagyságrendben történt a közpénzek kivonása az állami felügyelet alól". Stumpf mérlegeli, hogy bepereli a kormányszóvivőt az Informatikai Kormánybiztosságról tett kijelentései miatt.

Méltánytalan politikai támadásnak nevezte Stumpf István ex-kancelláriaminiszter az előző kormány informatikai beruházásait vizsgáló Kehi-jelentést, valamint az azt ismertető kormányszóvivői tájékoztatót. Szerinte politikai megrendelésre készült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata. Eddig hat szervezet vizsgálta az IKB tevékenységét a megelőző másfél évben, és "nem állapítottak meg sehol bűncselekményt" - jelentette ki Stumpf István. Az [origo] kérdésére, hogy akkor a volt kormánybiztost miért gyanúsítják hűtlen kezeléssel, az exminiszter azt válaszolta, hogy szerintük ott sem történt törvénysértés.

A Miniszterelnöki Hivatal egykori Informatkai Kormánybiztosságáról (IKB) a volt miniszter azt mondta, hogy rendkívül sikeres munkát végzett: 27 pályázata során 37 ezer nyertest hirdetett ki, és mintegy 22 milliárd forintot osztottak ki. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Kehi jelentésre hivatkozva azt állította, hogy az IKB által kiírt pályázatok között mindössze egyetlenegy felelt meg a jogszabályi előírásoknak. 

"A kormányszóvivő félretájékoztatta a közvéleményt: jelenleg jogászok vizsgálják az elhangzottakat, és ha találnak olyan kijelentéseket, amelyek megtámadhatók, akkor megtesszük a szükséges jogi lépéseket" - jelentette ki Stumpf István, aki szerint nem lehet hinni a Kehi-jelentésben található tényeknek és dokumentumoknak, hiszen "számos esetben úgy folytatták le a vizsgálatot, hogy nem állt rendelkezésükre az a dokumentum, amelynek alapján a következtetéseket levonták". 

Stumpf az Orbán-kormány idején létrehozott kormányzati portált - amelyet a kormányszóvivő külön kiemelt - "sikersztorinak" minősítette, noha a Kehi-jelentés szerint a piaci ár hat-hétszereséért, mintegy másfél milliárd forintért hozták létre. "Azt nem tudom, hogy mennyibe került pontosan a portál létrehozása" - tette hozzá.

A Kehi a vizsgálata alapján hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az egykori informatikai kormánybiztost, Sík Zoltánt ügyvédi irodáknak adott százmiliós megbízások miatt már hűtlen kezeléssel gyanúsítják a nyomozók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK