Taszár profitot vár az irakiak kiképzésétől

Taszár profitálni szeretne abból, ha a településhez tartozó katonai bázison képeznék ki az iraki rendőröket. Az amerikaiak nyolcéves ittléte vajmi keveset hozott a község konyhájára, a környékbeli vállalkozások sem sokat köszönhettek eddig az amerikaiak jelenlétének - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a kisközség polgármestere.

Ha az amerikaiak újból igényt tartanak a taszári bázisra, akkor tovább üzemel, ellenkező esetben bezárják, ugyanis a Honvédelmi Minisztérium nem tart igényt rá. Felmerült, hogy 28 ezer iraki rendőr kiképzéséhez vennék igénybe a jövőben a logisztikai központot, de ez még nem eldöntött kérdés - nyilatkozta Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője. "Az amerikaiak több országgal is tárgyalnak arról, hogyan lehetne a leghatékonyabban kiképezni az iraki rendőröket. Ezt követően teszik majd meg hivatalos javaslatukat, amire vélhetően már nem sokat kell várni. Az Irakban történtek ugyanis sürgetik a döntést" - mondta a szóvivő, aki nem tudott válaszolni arra, hogy ha kell Taszár, mit fizetnek érte - ha egyáltalán fizetnek.

Az amerikaiak nyolcéves magyarországi jelenléte alatt csak 1995 és 1999 között fizettek a bázis használatáért, azt követően már nem. A Magyar Hírlap úgy tudja, jelenleg is folyik a vita a magyarok és amerikaiak között, hogy utóbbiak mit kaptak, illetve mit használhattak ingyen, és mit nem.

Az iraki "tolmácsok" vagy önkéntesek ez év eleji felkészítése idején a honvédség 600 millió, a rendőrség 150 millió, a határőrség pedig 20 millió forintot költött a taszáriak biztonságának fenntartásáért. De a polgári titkosszolgálatoknak is csaknem 80 millió forintos nem tervezett kiadást kellett elkönyvelniük a nagyobb készültség miatt. Mivel várhatóan sokkal több rendőrt képeznek ki, mint tolmácsot, ennélfogva okításuk is jóval több időt vesz majd igénybe - szakemberek szerint nagyságrendekkel többe kerülhet a jövőben a Somogy megyei kisközség lakóinak nyugalma.

Taszár ugyanakkor nemcsak biztonságra vágyik, hanem profitálni is szeretne az amerikaiak újbóli jelenlétéből. Az elmúlt nyolc év során ugyanis nem sok hasznot húzott a község. A környékbeli vállalkozások sem sokat köszönhettek eddig az amerikaiak jelenlétének. A bázis főleg amerikai beszállítókkal kötött szerződést, egyetlen taszári bejegyzésű cég sem dolgozik a bázisnak. Így azok a vállalkozások, amelyek beszállítanak, nem a település bevételeit növelik iparűzési adóikkal. Az amerikai katonák sem a faluban költötték el a pénzüket, Budapestre vagy Kaposvárra mentek kirándulni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK