A Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint év végéig várnak válaszra az amerikaiak részéről arra, mire kívánják használni a taszári bázist. Matyuc Péter szerint amennyiben az amerikaiak nem állnak elő javaslattal, valószínűleg felszámolják a bázist.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint Magyarországnak egyedül az az érdeke, hogy ne kelljen fizetnie a taszári bázis fenntartásáért.

 

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az irakiak kiképzése alatt "a tömeghisztéria miatt" látványosan őriznie kellett a honvédségnek a bázis környékét. Ez milliárdos nagyságrendű összegbe került Magyarországnak, miközben gyakorlati haszna nem volt, a szóvivő szerint azért, mert a védekezés látványos volt ugyan, de épp ezért kiszámítható, tehát nem hatékony.

 

A taszári bázis sorsáról már korábban is eltérő hírek láttak napvilágot. A bázist a balkáni háború idején hozták létre, és miután hazamentek az amerikai katonák, bizonytalanná vált a létesítmény sorsa. Legutóbb néhány tucat iraki önkéntest képeztek itt ki az amerikaiak, akiknek később a közigazgatás megszervezésében lett volna szerepük és a lakossággal való kapcsolattartásban.

 

A napokban felröppent a hír, miszerint az amerikaiak iraki rendőröket képeznének ki Taszáron. Ez ügyben azonban még csak informális megkeresés érkezett Washingtonból, és más országokat is megkerestek. Hivatalos felkérés még nem érkezett, de Magyarország az informális érdeklődésre korábban kedvező választ adott. Az amerikaiak azonban már azt is többször kijelentették, hogy a taszári bázis nem igazán alkalmas oktatóközpontnak.