Keller: Stumpf is felelős a milliárdok elherdálásában

A közpénzügyi államtitkár az Orbán-kormány kancelláriaminiszterét is felelősnek nevezte, hogy közpénzek milliárdjait vonták ki az állami ellenőrzés alól minisztersége idején. Mindezt az előző ciklus informatikai beruházását vizsgáló Kehi-jelentés alapján mondta az államtitkár, akinek ez alapján intézkedéseket kell javasolnia kormánynak.

"Akár konkrét neveket is megnevezhetünk, elmondhatjuk, hogy kik lehetnek felelősek az előző ciklus informatikai beruházásai során elkövetett szabálytalanságokért, és a Kehi által is megállapított pazarló gazdálkodásért" - mondta Keller László közpénzügyi államtitkár az [origo]-nak, aki a Kehi-vizsgálat alapján javaslatot tesz a kormánynak a szükséges intézkedések megtételére. "Stumpf István kancelláriaminisztert is felelősség terheli a közpénzekkel való pazarló gazdálkodásért" - mondta az államtitkár, aki hozzátette: megérti, hogy az exminiszter "idegesen" nyilatkozott szerdán a sajtónak a Kehi-jelentésről, és nagyon sajnálja, hogy másfél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy vállalja a felelősséget, és kiálljon a nyilvánosság elé.

Stumpf István méltánytalan politikai támadásnak nevezte az előző kormány informatikai beruházásait vizsgáló Kehi-jelentést, valamint az azt ismertető kormányszóvivői tájékoztatót. Szerinte politikai megrendelésre készült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata, és kifogásolta, hogy két évvel a kormányváltás után hozakodnak elő ezekkel az ügyekkel, ahelyett hogy kormányoznának.

"Attól, hogy nem vezették el rabláncon az exminisztert, mint Szabadi Béla volt földművelésügyi államtitkárt, Stumpfot terheli a felelősség, hogy méltánytalanul bánt a közpénzekkel" - jelentette ki az államtitkár.

Keller vitatta Stumpfnak azt s kijelentését, mely szerint az egykori Informatikai Kormánybiztosság rendkívül sikeres volt, mivel az a pályázatok során 37 ezer nyertest hirdetett ki 22 milliárd forint értékben. "Lehet, hogy a 37 ezer nyertes örült, de közel 10 millió ember pénzéről van szó".

A Kehi a vizsgálata alapján hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett - jelentette be kedden a kormányszóvivő. Az ORFK-ra még nem érkezett meg a feljelentés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK