Egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett a jászladányi alapítványi iskoláról az oktatási tárca és Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter. Lévai szerint lehetőséget kell adni az iskolának, hogy bebizonyítsa, nem kirekesztő. Az Oktatási Minisztérium szerint azonban az intézmény már eljátszotta ezt az esélyt. Bár a hasonló esetek elméletileg az esélyegyenlőségi miniszter hatáskörébe tartoznak, a kormány mégsem fogadja el Lévai véleményét. Kérdésünkre, hogy a bírálatok hatására változott-e valamit az esélyegyenlőségi kormányhivatal véleménye, a hivatalnál azt mondták: állásponjuk egyelőre még képlékeny.

Lehetőséget kell adni a jászladányi alapítványi iskolának, hogy bebizonyíthassa, nem kirekesztő - nyilatkozta Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter a napokban. Lévait nyilatkozata miatt több bírálat is érte roma és jogvédő szervezetek részéről. Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy Lévai nem kellőképpen felkészülten érkezett a helyszínre, ezért nyilatkozott így.

Lévaival ellentétben az Oktatási Minisztérium (OM) úgy véli: az iskola már eljátszotta lehetőségeit. Mohácsi Viktória, az OM romaügyi miniszteri biztosa az [origo]-nak azt mondta: "az esélyt megadtuk az iskolának azzal, hogy megkapta a működéséhez szükséges azonosítót". A miniszteri biztos azonban továbbra is úgy véli, az lenne a jó, ha az iskola nem szegregálna. Mohácsi szerint az iskola működése jelenleg ellentétes a szeptembertől életbe lépő közoktatási törvénnyel, amely tartalmazza a megkülönböztetés tilalmát.

Bár a hasonló ügyek elvileg az esélyegyenlőségi miniszter hatáskörébe tartoznak, ezúttal a kormány sem osztja Lévai véleményét. A kormányszóvivői irodán az [origo]-nak azt mondták: Gál J. Zoltán kormányszóvivő nem nyilatkozik az ügyről, mert a kormány álláspontját az OM képviseli.

A kormány egyik, az ügyet jól ismerő vezető tisztviselője az [origo]-nak azt mondta: "Lévai Katalin egyszerűen azt hitte, azzal, hogy az OM kiadta az iskolának a működési engedélyt, minden rendben van és csak el kell fogadtatni a helyzetet az emberekkel." Megkerestük az esélyegyenlőségi kormányhivatalt is, hogy megkérdezzük: változott-e az ügyben véleménye. Mivel Lévai Katalin éppen szabadságon van, őt nem tudtuk elérni. A hivatal sajtóosztályán pedig annyit mondtak: csütörtökön kiadnak egy közleményt a hivatal álláspontjáról, amely azonban egyelőre képlékeny.

A jászladányi iskoláról azért kezdődött újabb vita, mert - bár megkapta a működési engedélyt nyáron az OM-től - roma diákok továbbra sem tanulhatnak az intézményben, a roma gyerekeket ugyanis szüleik írásos kérése ellenére sem vették fel az intézménybe. Az intézmény igazgatója az elutasított kérelmekről azt nyilatkozta, hogy az iskolának pénzhiány miatt nincs lehetőség újabb osztályok indítására.

Több roma szülő is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közigazgatási hivatalhoz fordult, hogy felülvizsgálatot kérjenek a gyerekük felvételét elutasító iskolai döntés ellen. A hivatal azonban az elutasított felvételi kérelmek vizsgálatát visszautalta a jászladányi alapítványi iskola igazgatóságához, mondván, azok elbírálása az iskola hatáskörébe tartozik.