Visszaadják a végzősöknek a nyelvvizsga árát

Visszatéríti az állam a végzős középiskolásoknak nyelvvizsgájuk díját, függetlenül attól, hogy mikor, hol szerezték azt - értesült a Népszabadság. A diákoknak a Rigó utcai középfokú C típusú nyelvvizsga díjának megfelelő összeget, azaz 9500 forintot fizetnek vissza.

Korábban az oktatási tárcánál azt közölték, hogy csak a 2003. szeptember 1-je után letett, sikeres középfokú C típusú nyelvvizsga díját fizetik vissza, akár több bizonyítvány után is. Most azonban Sipos János, az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára azt mondja: csak egy nyelvvizsga árát térítik meg, de az lehet korábban szerzett is.

A nyelvvizsga díjának visszatérítésének egyetlen feltétele, hogy államilag elismert nyelvvizsgaközpont állítsa ki a bizonyítványt. A helyettes államtitkár közlése szerint a felsőfokú vizsgával rendelkezőknek (ennek ára a Rigó utcában 12700 forint) is csak 9500 forintot térítenek vissza.
 
Számításaik szerint 13 ezer olyan végzős középiskolás van, aki papírral tudja igazolni nyelvtudását, a most kezdődő tanévben a várakozások szerint további 13 ezer diák szerez nyelvvizsga-bizonyítványt. A juttatás így mintegy 240 millió forintba kerül az államkasszának.

A diákoknak az iskolájukban kell leadniuk nyelvvizsga-bizonyítványuk fénymásolatát, amelyet az iskola hitelesítve továbbküld a fenntartónak. A pénzt később szintén az iskolában vehetik fel.