A Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület közgyűlésének vasárnapi csopaki határozata szerint a továbbiakban is Gőbl Gábor főigazgató személyében látja biztosítottnak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jó működését, a mentés és a betegszállítás biztonságát.

Az egyesület közleményben leszögezi: minden törvényes eszközt megragadva támogatják a főigazgatót. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium fegyelmi tanácsa július 25-én hozott határozata értelmében ugyanis fegyelmileg visszavonták Gőbl Gábor vezetői megbízatását. Az indoklás szerint: "a döntést a közalkalmazotti jogviszonyból eredő kötelezettségek megszegése, gondatlanság indokolta". Gőbl Gábor a fegyelmi határozatot megfellebbezve a munkaügyi bírósághoz fordult jogorvoslatért.

Csehák Judit, a szaktárca vezetője az augusztus 6-ai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az OMSZ-nál az elmúlt években végzett vizsgálatok mind ugyanarra a megállapításra jutottak: nem készültek szabályzatok, nem egyértelmű a gazdálkodási rend, nem egyértelmű a kiutalások és a pénzfelhasználás rendje. Hozzátette: nem törvénysértések történtek, de olyan szabálytalanságok, amelyeknél egy közalkalmazott, vagy köztisztviselő esetében nem kerülhető meg a fegyelmi eljárás.

Közölte: azért, mert a bírósági eljárás ideje alatt a főigazgató "funkcióban marad", Székely Tamás személyében miniszteri biztost nevezett ki, hogy segítséget adjon a hiányzó szabályok elkészítésében és a hároméves fejlesztési stratégia kidolgozásában. "A mentőszolgálat esetében tehát a végkifejlet nem az, hogy Gőbl Gábor főigazgató maradhat. Vagy fegyelmileg mentik fel, ezt vitathatja a bíróságon, vagy nem fegyelmivel, hanem indoklás nélkül, majd ha a bírósági eljárás lezárul" - tette hozzá a kormányszóvivői tájékoztatón Csehák Judit.

Gőbl főigazgató elmozdítása ellen a napokban tiltakozó közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara is.