Az önkormányzati és az alapítványi iskola is megkezdi hétfőn az új tanévet Jászladányban. Bár a romák kirekesztésével vádolt alapítványi iskola augusztus elején megkapta a működési engedélyt az Oktatási Minisztériumtól, az intézménybe továbbra sem vettek fel roma diákokat pénzhiányra hivatkozva. A település polgármestere és az alapítványi iskola igazgatója viszont állítja: Jászladányban nyugalom és béke van, botrányt csak a politikusok és az újságírók keltenek.

Hétfőn megkezdődik a tanítás Jászladányban az önkormányzati és az alapítványi iskolában is. A romák kirekesztésével vádolt alapítványi intézmény tanévnyitóját a nyilvánosság kizárásával tartották vasárnap.

Az alapítványi iskola tanévnyitó ünnepségén Dankó István, Jászladány polgármestere és Tóth Ibolya, az alapítványi iskola igazgatója arról beszélt: Jászladányban béke és nyugalom van, csak a politikusok és az újságírók okoznak botrányt - írja a Népszabadság. Az önkormányzati iskola tanévnyitóján ugyanakkor Berkes Anna igazgatónő kijelentette: csak úgy biztosítható a diákok megfelelő fejlődése, "ha nyugalom és békesség lesz az iskolában, a családokban és a településen".

A jászladányi iskolakezdés azért váltott ki nagy visszhangot, mert az alapítványi iskola augusztus elején megkapta a működési engedélyt az oktatási tárcától, de az intézménybe továbbra sem vettek fel roma diákokat. Bár nyáron 101 roma gyerek szülei szándéknyilatkozatot tettek arról, hogy gyereküket az alapítványi iskolába szeretnék járatni, az igazgatóság nem fogadta el kérelmüket, mert azokat Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője adta át az iskola vezetésének.

Az intézmény szerint azonban a szülőknek már februárban nyilatkozniuk kellett arról, hogy gyerekeiket az alapítványi iskolába akarják járatni, augusztusban viszont nem volt újabb beiratkozás, mert akkor csak meg kellett erősíteniük ezt a szándékukat. Az iskola szerint ráadásul ilyen kérelmet egyébként is csak a szülők nyújthatnak be, így a romák kérelmével nem állt módjukban foglalkozni - írja a Magyar Hírlap.

Utólag 19 roma szülő ismét jelezte, hogy gyerekét az alapítványi iskolába akarja járatni, kifizetik a 3000 forintos tandíjat, elfogadják az iskola szabályzatát és lehetőséget adnak az intézménynek arra, hogy rossz magaviseletű gyereküket eltanácsolja. A gyerekek közül kilencet első osztályba akartak beiratni. Az alapítványi iskola azonban nem vett fel több elsős gyereket, ezúttal pénzhiányra hivatkozva. Tóth Ibolya igazgatónő szerint ugyanis az iskolának nincs pénze újabb osztályok indítására. Bár az intézmény 250 diákra kapott működési engedélyt, csak 207-en kezdik meg az iskolaévet.

Vitát váltott ki az is Jászladányban, hogy az alapítványi iskola az önkormányzati iskola épületében működik, ugyanis a helyi önkormányzattól bérli 11 tantermét. Így viszont az önkormányzati iskola felső tagozatos és negyedikes diákjainak egy, a falu szélén álló, régi, rossz állapotú épületben kell tanulniuk, mivel az önkormányzati iskola épületében már nem jutott nekik hely.

Az alapítványi iskola vezetői mindennek ellenére állítják: nem rekesztik ki a romákat, és ezt a most induló tanévben bizonyítani is fogják. Azok a szülők viszont, akiknek felvételi kérelmét az iskola elutasította úgy vélik, hogy az alapítványi iskolában elitképzés folyik, amelyből ki akarják zárni a cigányokat.